Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  13C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  14C° Ogulin

 • weather-image

  12C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Život HRVATI VOLE REDOVE Podijeli

Karlovčani pohrlili po nove osobne, već dva dana red pred upravom

Je li baš “sila” za novom osobnom ili su stigli nakon što su čuli ministra policije, ne zna se, no ni u policiji nisu očekivali ovakve redove

Izdavanje novih osobnih iskaznica očito je motiviralo mnoge građane pa su jučer i danas pohitali u karlovačku Policijsku upravu.

Impoznatan red bio je i danas pred upravnom zgradom, a u jednom trenutku protezao se do susjednog trgovačkog centra.

Šalteri karlovačke policije utorkom rade od 9 do 16:30 pa se red stvorio i zbog onih koji su uranili jer to nisu znali

Podsjetimo, jučer je počelo izdavanje nove generacije elektroničke osobne iskaznice koja će se koristiti i kao zdravstvena iskaznica te putovnica na razini EU-a, ali i za pristupanje e-uslugama i potpisivanje dokumenta putem mobitela.

Iako dosadašnje osobne iskaznice nisu prestale vrijediti odnosno dokumente ne treba mijenjati, mnogi su u ova dva dana pohrlili u policiju.

Ako nije istekla, osobnu ne treba mijenjati

Kako kaže Katarina Nadia Požega iz PU karlovačke, stare osobne ne prestaju vrijediti o čemu policija stalno i govori. Novu osobnu treba zatražiti po isteku važeće, a izuzetak su osobne koje su izdane prema zakonu iz 1991., koji je važio do 2002., jer nemaju minimalne elemente zaštite i one će se morati zamijeniti do 3. kolovoza 2026.

Nove osobne će se izdavati na rok od pet godina, a za osobe starije od 70 na rok od 40 godina. Kada je riječ o maloljetnim osobama, država će pokrivati troškove prvog izdavanja osobne iskaznice djece do 18 godina, najavljeno je.

Osobna kao zdrastvena i putovnica

Uz već postojeći elektronički nosač podataka (čip) u novu osobnu iskaznicu ugrađivat će se i beskontaktni elektronički nosač podataka na koji će se pohranjivati fotografija lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju (biometrija) u digitalnom formatu. Nove osobne služit će i kao zdravstvene iskaznice.

Nova osobna nudi: dodatnu sigurnost s biometrijskim podacima (sliku lica i dva otiska prstiju), mobilnu besplatnu aplikaciju (građani će moći putem mobitela potpisivati dokumente), već spomenutu integraciju sa zdravstvenom iskaznicom, nove zaštitne elemente protiv krivotvorenja – novi optički element, antikopirni mikroelementi, nove nevidljive UV reaktivne boje, oznake za slijepe i slabovidne osobe te taktilne elemente. (A.K.)

Pročitajte i ovo

SRETAN KRAJ

Gorila je vraćena: Pronašla je Karlovčanka u šetnji s psom