Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  16C° Karlovac

 • weather-image

  16C° Duga Resa

 • weather-image

  15C° Ogulin

 • weather-image

  15C° Ozalj

 • weather-image

  15C° Slunj

Život BIRAČ O POLJOPRIVREDI Podijeli

Karlovče, prestani se sramiti zadruga i pomogni poljoprivrednicima konkretno

Četiri su problema koja muče poljoprivredu, napominje vijećnik Birač

Karlovče, prestani se sramiti zadruga, poručio je danas gradski i županijski vijećnik Nove ljevice Dimitrije Birač na presici posvećenoj poljoprivredi.
– Znamo da je velikom dijelu gradske politike to  mrski termin, premda zadruge postoje u svijetu ili će se zvati nekako drugačije, bitno je da se ljudi mogu udružiti, da mogu na bilo koji način dijeliti mehanizaciju, da mogu zajednički plasirati proizvode i da na taj način zapravo sebi osiguraju neprekinuti lanac financiranja. Grade Karlovče, prestani se sramiti tog termina, pokaži inicijativu, a onda će imati smisla sve financijske injekcije koje ćeš davati u idućem razdoblju, kazao je Birač.

Poljoprivreda i njen razvitak ono su što Birača muči, a po njemu četiri su glavna problema: ne postoji sustav otkupa proizvoda, komplikacije pri davanju zemljišta u zakup, poticaji prema površini, a ne količini proizvoda i neriješeno vlasništvo, napominje.

Grad Karlovac može biti inicijator rješavanja ovih problema; da se riješe „papiri“, sustav otkupa, infrastruktura, da se s državom pojednostavi proces davanja zemljišta u zakup. Grad mora pod hitno raditi novu Strategiju ruralnog razvoja, razraditi tematiku i podatke kako bi se poljoprivrednicima pomoglo konkretno, a ne deklarativno.

Biračeva kolegica Anja Smoljak napomenula je da u EU postoji inicijativa o pametnim selima čime se želi spriječiti iseljavanje stanovnika.

Pročitajte i ovo

NAPREDAK

Tehnička škola Karlovac u projektu vrijednom 32 milijuna, sinergija obrazovanja i struke