Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  29C° Karlovac

 • weather-image

  29C° Duga Resa

 • weather-image

  28C° Ogulin

 • weather-image

  29C° Ozalj

 • weather-image

  28C° Slunj

Karlovac SAMO NAPRIJED Podijeli

Karlovcu 880 tisuća eura za fotonapone i geotermalne izvore: Na krovove 14 zgrada vrtića i škola ići će fotonaponske elektrane

Na vrtiće i škole bit će postavljene fotonaponske elektrane

Karlovac je dobio 880 tisuća eura za projekte fotonapona i geotermalne izvore, inače ukupe vrijedne 1,2 milijuna kuna, a sve to u sklopu programa „Energija i klimatske promjene“.

Naime, Karlovac je prijavio projekt postavljanja 14 fotonaponskih elektrana na krovove javnih zgrada koju većinom čine dječji vrtići i škole, te hostel u Selcu. Radi se o projektu SolariKA čiji je cilj povećanje korištenja obnovljivih izvora energije, a napravit će se sunčane elektrane ukupne snage 0,45 megawata, te smanjiti ugljični otisak za 72,38 t/god.

Ukupna vrijednost projekta je 447.437,85 Eura, a dobiveno je 380 tisuća.
Solarne elektrane bit će postavljene na:

1. Dječji vrtić Dubovac
2. Dječji vrtić Mahično
3. Dječji vrtić Turanj
4. Dječji vrtić Švarča
5. Dječji vrtić Gaza
6. Dječji vrtić Grabrik
7. Dječji vrtić Rakovac
8. Osnovna škola Grabrik
9. Osnovna škola Mahično
10 .Osnovna škola Švarča
11. Osnovna škola Rečica
12. Osnovna Skola Dubovac
13. Osnovna Škola TURANJ
14. Hostel KARLOVAC

Također, na Poziv Povećanje kapaciteta za proizvodnju geotermalne energije Financijskog mehanizma europskog gospodarskog prostora za period 2014. – 2021. godine Projekt Korištenje geotermalne energije za potrebe grijanja u gradu Karlovcu – PREP4KaGT-1 dobio je 504 tisuće eura, a ukupno je vrijdnost 754 tisuće eura.
Specifični cilj projekta je uređenje bušotinskog radnog prostora za smještaj bušaćeg postrojenja i jame za proizvodno ispitivanje bušotine KaGT-1 te normalno odvijanje tehnološkog procesa izrade bušotine u istražnom prostoru geotermalne vode Karlovac 1 što će približiti grad Karlovac povećanoj proizvodnji energije iz geotermalne energije i instalirati kapacitete za korištenje energije iz geotermalne energije. Realizacijom specifičnog cilja projekta ostvariti će se preduvjeti za izradu istražne bušotine geotermalne vode Karlovac GT-1 (KaGT-1) za što su već detektirani mogući izvori financiranja. Projektom će se također ostvariti bilateralna suradnja s državom donatorom, Islandom, što će dodatno doprinijeti jačanju kapaciteta za upravljanje i promicanje obnovljivih izvora energije i stvoriti temelji za nastavak suradnje i buduće zajedničke projekte.

Pročitajte i ovo

LAŽNJACI SVUDA

“Fejkera” sve više oko nas: Stalno pretvaranje, izmotavanje i laganje.Znate li nekog takvog?