Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  16C° Karlovac

 • weather-image

  14C° Duga Resa

 • weather-image

  14C° Ogulin

 • weather-image

  15C° Ozalj

 • weather-image

  14C° Slunj

Život Podijeli

U Karlovcu tri kluba liječenih alkoholičara

Jedan od glavnih neprijatelja u liječenju alkoholizma je negiranje vlastite bolesti.

Alkoholizam je jedan od vodećih problema s kojima se suočavaju brojni građani Karlovačke županije, točnije njih 100 tisuća, no vrlo malo njih potraži pomoć, odnosno tek stotinjak.

-Razlog tomu je premalo znanja o bolesti alkoholizma jer alkohol je “stil života”, društveno prihvatljiv, pije se u svim prigodama. Ono što je također zabrinjavajuće jest da se i premalo medijskog prostora posvećuje ovoj problematici kako bi građani shvatili da se radi o bolesti, pojašnjava Sanja Madžar, predsjednica Kluba liječenih alkoholičara.

No, jedan od glavnih neprijatelja u liječenju alkoholizma je negiranje vlastite bolesti. Osobe ovisne o alkoholu često misle kako žive normalan život, a zapravo svoju bolest prenose i na obitelj i na okolinu.

Uputnica za liječenje može se potražiti i kod obiteljskog liječnika

Na žalost, osoba ovisna o alkoholu rijetko će sama potražiti pomoć, a uglavnom na liječenje dolaze zbog narušenog zdravstvenog stanja uzrokovanog prekomjernom konzumacijom alkohola, sudskom mjerom, ako je u pitanju radno mjesto ili na inicijativu članova obitelji, naglašava Madžar i dodaje kako se uputnica za liječenje može zatražiti kod obiteljskog liječnika, članovi obitelji mogu se pak obratiti u Dnevnu bolnicu za alkohologiju pri Općoj bolnici Karlovac ili u jedan od tri kluba liječenih alkoholičara Mrežnica,  u Karlovcu.

Što su klubovi liječenih alkoholičara i na koji način djeluju?

-Riječ je o zajednicama liječenih alkoholičara koji djeluju kroz udrugu. U Karlovcu djeluju čak tri Kluba liječenih alkoholičara i dvije grupe koji pod stručnim vodstvom održavaju sastanke ponedjeljkom, utorkom, srijedim i četvrtkom u 18:00 sati bez obzira na blagdane i praznike, naglašava Madžar. 

Važno je napomenuti kako je cilj ovih Klubova međusobno pružanje pomoći u životu bez alkohola. Kako bi se promijenile životne navike i stavovi, potrebno je puno truda, ali i podrška zajednice. Kroz ove Klubove educiraju se liječeni alkoholičari i njihove obitelji, a kroz njih se potiče ponovno uključivnaje u obiteljsku, radnu i društvenu sredinu.

Sanja je upravo pozitivan primjer svima koji se bore s alkoholizmom. Liječena je alkoholičarka, dodatno je educirana na području alkoholizma pri KBC Sestre Milosrdnice, aktivna je u klubu i društvenoj zajednici te nastoji educirati društvo i smanjiti diskriminaciju. Sanjin primjer govori o tome kako liječeni alkoholičar može živjeti normalan život, biti u braku, odlaziti u kazalište, na koncerte i večernje izlaske.

-Klubovi organiziraju i izlete kojima se uspostavlja bolji i kvalitetniji odnos liječenog alkoholičara s članovima obitelji, ali i kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Organiziraju se i “0, 00 promila party” kojima se pomaže liječenom alkoholičaru vratiti samopouzdanje i bolje funkcioniranje u društvu, ali se i široj javnosti pokazuje kako se može organizirati dobra zabava bez alkohola, priča nam Madžar.

Klubovi već 20 godina pridonose dobrobiti društvene zajednice

I također, posebno ukazuje na važnost ovakvih klubova kroz koje liječeni alkoholičari već 20 godina nastoje pridonijeti dobrobiti društvene zajednice. Madžar dodaje kako su i ove godine članovi pod vodstvom stručnog djelatnika, Anđelka Jakimovski, sudjelovali u uređenju Edukacijskog centra pri Općoj bolnici Karlovac, ali će sudjelovati i u uređenju okoliša namijenjenog za Terapijski park.

Funkcioniranje u zajednici je moguće, no činjenica je da se mnogi liječeni alkoholičari suočavaju s osudom zajednice. Zato vrlo rijetko pričaju o svojoj bolesti jer, kako kaže, Madžar, jedna incidentna situacija generalizira sve oboljele. Alkoholizam je problem cijelog društva, stoga mu valja odgovorno pristupiti društvo u cjelini.

Pročitajte i ovo

SAJAM UDRUGA

58 udruga sutra na karlovačkoj promenadi predstavlja svoj rad