Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  9C° Karlovac

 • weather-image

  9C° Duga Resa

 • weather-image

  9C° Ogulin

 • weather-image

  7C° Ozalj

 • weather-image

  8C° Slunj

Život NIJE IZDRŽAO Podijeli

Kavurov slap na Mrežnici u Belavićima puknuo u dužini 7 metara

Slap je puknuo nakon što je u nedjelju na njemu bio pravi “čep” kupača

Kavurov slap na rijeci Mrežnici u Belavićima, jedan od najpoznatijih slapova na ovoj ljepotici više nikad neće biti isti.

Slap je puknuo u dužini od 7 metara i to najvjerojatnije nakon jučerašnjeg turističkog “udara”. Slap koji se nalazi ispod novog mosta u Belavićima popustio je i raspuknuo se.

Mještani smatraju da je jučerašnji dan u kojem su se na ovom mjestu kupači gurali jedan na drugom, a sve je bilo puno kao “čep”, presudio slapu. Uz ovaj ljudski faktor prenapučenosti i turizma bez granica, još je jedna stvar sigurno nagrizala slap. Riječ je o višim vodostajima rijeke koji se pojavljuju otkad je u rad puštena u narodu omrznuta Hidrocentrala Lešće. Osim što je uništila Dobru, i Mrežnica otad bilježi rast vodostaja koji su “išli” i preko Kavurovog slapa.

No, mještani podsjećaju i na još jednu priču, a to je ona kad se gradio novi most u Belavićima i kad su “tone” kamenja nasipane, a piloti “šarafljeni”.

Kako god, previše kupača, previše vodostaja, previše u svakom slučaju ljudskog djelovanja, i rezultati su pred nama.

Rijeka Mrežnica, inače, ima stotinjak slapova, a ove sedrene barijere presijecaju kršku rijeku. Nakon nedavne smeđe i blatnjave boje rijeke koja je trajala danima, devastacije slapova za mini-potrebe, pucanje Kavurovog slapa zadnji je slučaj kojim rijeke Mrežnica vrišti za svoj, ali i spas ostalih naših rijeka.

Pročitajte i ovo

EPIDEMIJA

Sve više divljih odlagališta u prirodi, ovaj u Vukovoj Gorici pun “šute” i koječega