Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  7C° Karlovac

 • weather-image

  7C° Duga Resa

 • weather-image

  5C° Ogulin

 • weather-image

  6C° Ozalj

 • weather-image

  6C° Slunj

Karlovac STARO SE MIČE, NOVO STIŽE Podijeli

Kino Edison ostaje bez istočnog i zapadnog zida: Uklanjaju se zbog loše kvalitete, a i potres je učinio svoje

Nakon svih pregleda, bilo je jasno da se ova dva zida moraju ukloniti

Danas su počeli radovi na uklanjanju bočnih zidova kina Edison.

Prilikom uklanjanja unutarnjih obloga zidova i dogradnje na bočnim pročeljima uočena je problematika postojeće konstrukcije dijela građevine.

Zidovi velike dvorane (istočni i zapadni) izgrađeni su od pune opeke na nearmiranim betonskim nadtemeljnim zidovima i bila je upitna kvaliteta nadtemeljnih zidova. Dodatno je utvrđeno da su potresi na zgradi nekadašnjeg Kina Edison prouzročili dosta oštećenja „skrivenih“ iza slojeva žbuke.

U Gradu podsjećaju da je pri projektiranju predviđeno ojačavanje postojećih temelja radi temeljnih zahtjeva za građevinu.

Svi koji trebaju, dostavili su izvješća i zaključak je bio da se moraju maknuti istočni i zapadni dio velike dvorane.

Sva dokumentacija dostavljena je Ministarstvu kulture i medija te je zatražena suglasnost za razgradnju postojećih temelja i zidova velike dvorane te izgradnju novih, kažu u Gradu Karlovcu. Konzervatori su također blagoslovili postupak, a projekt i dalje ide u zadanom roku. Trošak uklanjanja bočnih zidova neće bitno utjecati na cijelu financijsku konstrukciju objekta.

U Gradu kažu da se neće graditi kompletna replika zgrade. Tako je zadnji dio zgrade razgrađen zbog produljenja  kako bi se osigurao servisni uporabni prostor oko pozornice odnosno kino platna, a ostali dijelovi koji će se razgraditi razgrađuju se radi ispunjenja temeljnih zahtjeva za građevinu. Prostori u trijemovima također će se zadržati, kažu u Gradu.

Pročitajte i ovo

BOŽIČNI OBRTNIČKI SAJAM

Božični obrtnički sajam i ove godine u sklopu Adventa: “Seli” se na otvoreno uz reviju ceha frizera, božične ukrase, rukotvorine i foto kutak