Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  1C° Karlovac

 • weather-image

  1C° Duga Resa

 • weather-image

  -0C° Ogulin

 • weather-image

  1C° Ozalj

 • weather-image

  0C° Slunj

Županija FILMSKO KAMPIRANJE Podijeli

Kinoklub Karlovac: Filmske edukacije FilmEkom stižu i do djece u Plaškom

Filmski – eko kamp, ovisno o epidemiološkoj situaciji, trebao bi se održati u kolovozu i okupiti tridesetak osnovnoškolaca. Konačni rezultat bit će zajednički film

Osnovnoškolci iz općine Plaški i mladi izviđači iz dugoreškog odreda Spider ove će godine sudjelovati u FilmEku. Novi je to projekt Kinokluba Karlovac koji je na natječaju Ministarstva kulture za razvoj publike dobio 30 tisuća kuna.

Ideja je bila, po uzoru na projekt koje već godinama provode na području Vojnića, i djecu u Plaškom upoznati s filmskom umjetnošću.

– Plaški je u dijelu županije koji nije baš pri ruci građanima, dosta je odsječen od ostatka županije. Zato smo se odlučili otići tamo. Planiramo jedan kamp s izviđačima iz Duge Rese i lokalnom djecoma iz Plaškog, svi su učenici viših razreda osnovnih škola,  pojasnio je voditelj projekta Hrvoje Žibrat.

Filmski – eko kamp, ovisno o epidemiološkoj situaciji, trebao bi se održati u kolovozu i okupiti tridesetak djece od 10 do 13 godina. Što je film i kako ga snimiti učili bi tri dana na praktičnim radionicama od filmskih stručnjaka. Istovremeno, savladavali bi i izviđačke vještine. Konačni rezultat trebao bi biti zajednički film snimljen na temu netakute plaščanske prirode.

Ukupna vrijednost projekta je 43.086 kuna. Potpora od 30.000 kuna Ministarstva kulture za razvoj publike za FilmEk, jedna je od samo 10 odobrenih u kategoriji filmske umjetnosti. Partneri su Općina Plaški i Odred izviđača Spider iz Duge Rese

-Prvenstveno nam je cilj educirati djecu i mlade o filmskoj umjetnosti i prvim, osnovnima pojmovima, koracima i slično, rekla je voditeljica Kinokluba Ksenija Sanković.

Uče gledati filmove drugim očima

I Plaški i Duga Resa imaju moderno opremljene kinodvorane. FilmEk bi trebao pomoći da i djeca u tim sredinama postanu prava kino publika.

-Očekujemo da svi polaznici radionica svoje znanje koje tamo steknu prenesu i svojim prijateljima, roditeljima i tako dalje. Naravno, da nakon što prođete jednu takvu radionicu znate gledati filmove drugim očima. Naučit će nešto novo i bit će im super, dodao je Žibrat.

Prva aktivnost u projektu bit će javna rasprava na kojoj će se o važnosti filmske umjetnosti u radu s ranjivim skupinama, sinergiji obrazovanja i umjetnosti te metodama razvoja publike, u lipnju razgovarati u Karlovcu.

Pročitajte i ovo

NEKAD BILO

Srakočić priznala da je zaposlena u Gradu: To je na moju molbu, poručio Boljar