Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  23C° Karlovac

 • weather-image

  23C° Duga Resa

 • weather-image

  23C° Ogulin

 • weather-image

  23C° Ozalj

 • weather-image

  22C° Slunj

Njemačka kancelarka Angela Merkel sastat će se u ponedjeljak s predsjednikom talijanske vlade Giuseppeom Conteom kako bi riješili prijepore o planu gospodarskog oporavka nakon pandemije koronavirusa. Kako prenosi njemačka agencija dpa, talijanski premijer Conte trebao bi doći na sastanak u dvorac Meseberg u okolici Berlina u 14 sati a dvoje lidera bi nakon sastanka oko 17,30 trebali održati konferenciju za novinstvo. Uoči samita europskih lidera koji se očekuje krajem tjedna Merkel će u utorak u svom uredu u Berlinu ugostiti i španjolskog premijera Pedra Sancheza. Uz oko 35 tisuća smrtnih slučajeva prouzročenih koronavirusom Italija je suočena s ozbiljnim gospodarskim posljedicama pandemije. Kako se očekuje, Merkel i Conte razgovarat će o Europskom stabilizacijskom mehanizmu (ESM) u okviru kojega bi Italija mogla dobiti 36 milijardi eura povoljnih zajmova kao pomoć njezinom gospodarstvu za koje je u ovoj godini predviđen pad od 10 posto. No ova je ponuda potaknula i prijepore unutar Italije i to zbog činjenice da je ESM dospio na loš glas zbog bolnih ciklusa štednje nužnih da bi se tijekom dužničke krize unutar eurozone dobilo zajmove. Lideri država članica EU sastat će se u petak i subotu u Bruxellesu kako bi razmotrili plan Europske komisije o paketu pomoći vrijednom 750 milijardi eura namijenjenom gospodarskom oporavku. Planom je predviđena bespovratna raspodjela 500 milijardi eura državama članicama te još 250 milijardi eura kroz zajmove. Ovaj prijedlog sporan je nekim članicama Unije nezadovoljnim omjerom između bespovratnih sredstava i zajmova kao i kriterijima za dodjelu tih sredstava. Merkel i Conte se sastaju, tema je oporavak gospodarstva Sve što čine je da se pojave i nestanu, a zatim se vrate, samo da nestanu još jednom kad stvari postanu previše neugodne. Ako ste pametni i zapravo imate neko dostojanstvo odmaknuti ćete se od njih Tko je boomerang dečko? On stalno bježi i ponovno se vraća Talijanski mediji su nagađali kako će ga Antonio Conte izbaciti iz momčadi, ali prevažan je igrač i to si talijanski trener ne može priuštiti. Marcelo će večeras zaigrati protiv Torina... Inter kaznio Broza sa 100.000 € zbog vožnje u pijanom stanju... Kako su napisali na svojim stranicama, dugo su nadgledali i istraživali nelegalnu trgovinu automobila i dijelova na području grada Mostara, Gruda, Konjica i Posušja Hercegovački inspektori u akciji zaplijenili čak 125 automobila

Život KLADUŠA VRIJE Podijeli

Kladušani sve više negoduju: Migranti su nas već sad preplavili, više ne puštamo djecu u komšiluk,postali smo taoci

Čeka se odluka hoće li Kladuša postati migrantski centar u kojem bi bilo smješteno čak 5 tisuća migranata. Inače, na području samog grada živi oko 15-ak tisuća stanovnika

Velika Kladuša ne želi biti migrantski centar i mjesto na kojem će svi migranti iz ovog kantona biti smješteni.Bude li takva odluka donijeta, u Veliku Kladušu doći će, pretpostavlja se, 5 tisuća migranata, odnosno trećina trenutnog broja stanovnika gradskog područja!

Službeni stav kladuške vlasti gotovo uvlas  istovjetan je stavu građana. Svi s nestrpljenjem pa i nelagodom očekuju odluku Vlade Federacije.

Tri moguće lokacije spominju se kao mogući budući migrantski centri – hale Agrokomerca u Vidovskoj, nekih 15-km od grada, zatim dispanzer blizu industrijske zone u relativno gusto naseljenom području, te bivša baza SFOR-a, također u samoj industrijskoj zoni.

Na području grada Kladuše oko 15-ak tisuća stanovnika, migranata bi moglo doći 5 tisuća

U prijevodu to znači da bi kako se procjenjuje, barem 5 tisuća migranata bilo smješteno u Velikoj Kladuši čije samo gradsko područje broji oko 15-ak tisuća stanovnika, dok sama općina po zadnjem popisu broji 44 tisuće stanovnika. No, taj broj je sigurno upola manji jer velik broj ovdašnjih ljudi radi u zemljama zapadne Europe i nema ih ovdje. Kladušani kažu – Migranti su nas već sad preplavili, a što će tek biti.

Do prije nekoliko mjeseci ovdašnji su građani, oni će za sebe reći “Krajišnici”, pozitivno i otvorenih ruku i srca dočekivali migrante. U većini priča tada se moglo čuti kako im je žao napaćenog naroda, a mnogi od njih pomagali su im u odjeći, hrani, pa i novcu. No, situacija u Velikoj Kladuši stubokom se promijenila. Kladušanima je dosta svega i to više ne kriju.

“Više ne idemo u park, ne damo djeci u komšiluk, niti na cestu”

– Gledajte, mi smo ih dočekali raširenih ruku, to je istina, ali sad jedva čekamo da odu, kaže gospođa koja se ne želi slikati, no zato spremno objašnjava kako su “oni preplavili grad”. – Mi uopće više ne odlazimo u park, njih sada ima više nego nas, ovo više nije normalno, napominje i dodaje da će biti još “belaja” po Kladuši. “Imovina građana je ugrožena, šta vi mislite, puno naših radi u inozemstvu, kuće su im sada prazne, svatko može provaliti”, kaže drugi Kladušanin.

Kap koja je svima prelila čašu strpljenja je nedavno ubojstvo Marokanca zbog čega su u jednomjesečnom pritvoru završila dvojica Marokanaca. Uboli su ga nožem, oko 23 sata navečer, a događaj je unio novu nelagodu, ali i strah. S kim god u Kladuši danas razgovarate, svi misle isto – Dosta nam je. Neka idu kud god hoće, samo da nisu u Bosni i Kladuši, mi smo sad njihovi taoci.

Situacija polako vrije, a migranti sve više postaju agresivni. Stoje na ulazima trgovina, “žicaju” da im se nešto kupi, traže novac, a kad to ne dobiju, ljute se, pripovijedaju Kladušani. -Pitamo se jesmo li mi sigurni, kaže nam gospođa koja više svoju djecu ne pušta ni da se igraju u “komšiluku” ili na cesti jer ju je strah.

“Bit će belaja”

Ono što doznajemo jest da policija ima već nekolicinu migranata registriranih kao narkomane te kriminalce. Neki od tih ulaze u ljekarne, žele kupiti medikamente koji im zamjenjuju opijate, a sve ovo dodatno komplicira situaciju načetu već spomenutim ubojstvom, ali i još uvijek neriješenim slučajem silovanja među samim migrantima.

Svake večeri u Kladušu autobusom dolazi barem 30-ak migranata, uglavnom iz Sarajeva. A u tom gradu Kladušani vide i glavni problem za svoj grad i kraj jer smatraju da im Sarajevo “šalje migrante”, upiru prstom u Vladu Federacije, a iz svega izvire duboka podijeljenost Bosne i napetost koja raste iz dana u dan. Kladuša vrije, građani su sve više nervozni i napeti, a sve to događa se pred vratima Hrvatske i na samo 60 kilometara od Karlovca. Kladušani kažu – Bit će belaja.

 

Pročitajte i ovo

IŠ'O KUPAC U DUĆAN

Bez maske se od danas u dućane ne može