Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  6C° Karlovac

 • weather-image

  6C° Duga Resa

 • weather-image

  8C° Ogulin

 • weather-image

  7C° Ozalj

 • weather-image

  3C° Slunj

Život KLADUŠA VRIJE Podijeli

Kladušani sve više negoduju: Migranti su nas već sad preplavili, više ne puštamo djecu u komšiluk,postali smo taoci

Čeka se odluka hoće li Kladuša postati migrantski centar u kojem bi bilo smješteno čak 5 tisuća migranata. Inače, na području samog grada živi oko 15-ak tisuća stanovnika

Velika Kladuša ne želi biti migrantski centar i mjesto na kojem će svi migranti iz ovog kantona biti smješteni.Bude li takva odluka donijeta, u Veliku Kladušu doći će, pretpostavlja se, 5 tisuća migranata, odnosno trećina trenutnog broja stanovnika gradskog područja!

Službeni stav kladuške vlasti gotovo uvlas  istovjetan je stavu građana. Svi s nestrpljenjem pa i nelagodom očekuju odluku Vlade Federacije.

Tri moguće lokacije spominju se kao mogući budući migrantski centri – hale Agrokomerca u Vidovskoj, nekih 15-km od grada, zatim dispanzer blizu industrijske zone u relativno gusto naseljenom području, te bivša baza SFOR-a, također u samoj industrijskoj zoni.

Na području grada Kladuše oko 15-ak tisuća stanovnika, migranata bi moglo doći 5 tisuća

U prijevodu to znači da bi kako se procjenjuje, barem 5 tisuća migranata bilo smješteno u Velikoj Kladuši čije samo gradsko područje broji oko 15-ak tisuća stanovnika, dok sama općina po zadnjem popisu broji 44 tisuće stanovnika. No, taj broj je sigurno upola manji jer velik broj ovdašnjih ljudi radi u zemljama zapadne Europe i nema ih ovdje. Kladušani kažu – Migranti su nas već sad preplavili, a što će tek biti.

Do prije nekoliko mjeseci ovdašnji su građani, oni će za sebe reći “Krajišnici”, pozitivno i otvorenih ruku i srca dočekivali migrante. U većini priča tada se moglo čuti kako im je žao napaćenog naroda, a mnogi od njih pomagali su im u odjeći, hrani, pa i novcu. No, situacija u Velikoj Kladuši stubokom se promijenila. Kladušanima je dosta svega i to više ne kriju.

“Više ne idemo u park, ne damo djeci u komšiluk, niti na cestu”

– Gledajte, mi smo ih dočekali raširenih ruku, to je istina, ali sad jedva čekamo da odu, kaže gospođa koja se ne želi slikati, no zato spremno objašnjava kako su “oni preplavili grad”. – Mi uopće više ne odlazimo u park, njih sada ima više nego nas, ovo više nije normalno, napominje i dodaje da će biti još “belaja” po Kladuši. “Imovina građana je ugrožena, šta vi mislite, puno naših radi u inozemstvu, kuće su im sada prazne, svatko može provaliti”, kaže drugi Kladušanin.

Kap koja je svima prelila čašu strpljenja je nedavno ubojstvo Marokanca zbog čega su u jednomjesečnom pritvoru završila dvojica Marokanaca. Uboli su ga nožem, oko 23 sata navečer, a događaj je unio novu nelagodu, ali i strah. S kim god u Kladuši danas razgovarate, svi misle isto – Dosta nam je. Neka idu kud god hoće, samo da nisu u Bosni i Kladuši, mi smo sad njihovi taoci.

Situacija polako vrije, a migranti sve više postaju agresivni. Stoje na ulazima trgovina, “žicaju” da im se nešto kupi, traže novac, a kad to ne dobiju, ljute se, pripovijedaju Kladušani. -Pitamo se jesmo li mi sigurni, kaže nam gospođa koja više svoju djecu ne pušta ni da se igraju u “komšiluku” ili na cesti jer ju je strah.

“Bit će belaja”

Ono što doznajemo jest da policija ima već nekolicinu migranata registriranih kao narkomane te kriminalce. Neki od tih ulaze u ljekarne, žele kupiti medikamente koji im zamjenjuju opijate, a sve ovo dodatno komplicira situaciju načetu već spomenutim ubojstvom, ali i još uvijek neriješenim slučajem silovanja među samim migrantima.

Svake večeri u Kladušu autobusom dolazi barem 30-ak migranata, uglavnom iz Sarajeva. A u tom gradu Kladušani vide i glavni problem za svoj grad i kraj jer smatraju da im Sarajevo “šalje migrante”, upiru prstom u Vladu Federacije, a iz svega izvire duboka podijeljenost Bosne i napetost koja raste iz dana u dan. Kladuša vrije, građani su sve više nervozni i napeti, a sve to događa se pred vratima Hrvatske i na samo 60 kilometara od Karlovca. Kladušani kažu – Bit će belaja.

 

Pročitajte i ovo

ADVENTSKI SUSRET U ARHIVU

Oporuke pričaju priču o životu Karlovca u 18. stoljeću. Karlovčani su bili bogataši i veliki vjernici