Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  20C° Karlovac

 • weather-image

  20C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  20C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Sport INTERVJU Podijeli

‘Ključni problem je nedostatak kuglane. Zadnjih pola godine pišemo gradonačelniku, tražimo da nas primi, ali ne želi’

Karlovačka športska zajednica, prema riječima Davora Celinšćaka, plaća godišnji najam kuglane u Domu OS Zrinski 250.000 kuna. Smatra da je taj novac, koji se plaća već godinama, mogao biti uložen u izgradnu nove kuglane.

S Davorom Celinšćakom, članom Kuglačkog kluba Mostanje 1949 i jednim od ponajboljih županijskih kuglača, porazgovarali smo o protekloj sezoni u kuglačkim ligama u kojima nastupaju naši županijski klubovi te ključnom problemu karlovačkog kuglanja – nedostatku kuglane.

Bili ste jedni od favorita za osvajanje naslova prvaka Druge hrvatske lige Zapad, ali opet niste uspjeli. Na koncu je naslov uzela Rakovica. Je li vas to iznenadilo?

– Rakovica je svima iznenađenje. Mi smo bili jedni od favorita, slobodno to možemo reći. Željezničar je bio skoro cijelo prvenstvo vodeći, no u zadnjih pet kola nije osvojio niti boda pa je završio na 4. mjesto. A Rakovica je na kraju ‘isplivala’ pobjeđujući ‘male’ ekipe i zasluženo osvojila prvenstvo. I tu nema prigovora, dečki su zasluženo osvojili 1. mjesto.

Mislite li da Rakovica ima izgleda održati se u Prvoj B hrvatskoj ligi Jug duže od jedne sezone?

– S ovim sastavom, obzirom im je otišao najbolji igrač Srećko Bićanić, mislim da će se teško održati.

Iz tog ranga na kraju ove sezone ispali su ogulinski Klek i ozaljska Kupa. Je li vas to iznenadilo?

– Hajdemo reći da ispadanje Kleka nije iznenađenje. Već godinama stagniraju, nemaju mlađih igrača, a stariji sve teže prate ritam i formu te Prve B lige. Ali Kupa je, po mom mišljenju, trebala ostati u toj ligi. Ali par rezultata im se nije poklopilo, tako da su i oni na kraju ispali.

Sedam županijskih klubova sljedeće sezone u 2. HKL Zapad za kuglače

Bit će sljedeće sezone zanimljiva ova Druga hrvatska liga Zapad u kojoj ste vi?

– Pa bit će. I bit će skoro karlovačka županijska liga. Imat ćemo tri kluba iz Karlovca, tri iz Ogulina i jednog iz Ozlja. Sedam klubova iz naše županije.

Prilično zanimljiva bila je borba za naslov i u Drugoj hrvatskoj ligi Zapad za kuglačice. Karlovčanke su nakon osnovnog dijela sezone vodile, ali u doigravanju su pokleknule pa su titulu osvojile Ogulinke i ponovo se plasirale kroz kvalifikacije u Prvu hrvatsku ligu.

– Kod kuglačica Karlovca se dogodio klasični problem malih sredina. U prvom dijelu su bile dobre, ali u drugom dijelu su se igračice koje studiraju u Zagrebu više posvetile fakultetu nego kuglanju i to se u doigravanju pokazalo presudnim.

Kakvi su izgledi Ogulinki u Prvoj hrvatskoj ligi? Bile su u njoj prije tri godine, ali su odmah ispale…

– Velika je razlika između Prve i Druge lige, tako da će s ovim sastavom teško ostati u najvišem rangu. Doduše, oni imaju dosta svojih igračica na posudbi i mogli bi se pojačati. Možda bi se koja od tih igračica vratila s posudbe pa da zadrže prvoligaški status.

Prijelazni rok je u tijeku, pojačavate se za sljedeću sezonu, hoćete li ponovo u lov na naslov prvaka?

– Obzirom smo se prošle sezone opekli pa s postojećim sastavom nismo uspjeli doći do 1. mjesta, ove godine si je Uprava dala truda pa smo doveli tri kvalitetna igrača, koji mogu odmah igrati za prvu ekipu, te jednog mladog igrača koji će biti perspektiva kluba.

‘Kuglana u Domu OS Zrinski jedva ispunjava uvjete za natjecanje’

Ako porazgovaramo s bilo kojom karlovačkom kuglačicom ili kuglačem, nećemo teško doći do zaključka da je ključni problem karlovačkog kuglanja nedostatak kuglane.

– To je ključni problem još od završetka Domovinskog rata. Izgubili smo dvije četverostazne kuglane, a niti jedna nije napravljena. Kuglamo u Domu oružanih snaga Zrinski, a ona je uvjetno dobra za natjecanje. Ona je napravljena za rekreaciju pripadnika tadašnje JNA, tako da jedva ispunjava uvjete za održavanje natjecanja. I ona je svaki dan puna od ujutro do 22 sata navečer, nemamo dovoljno termina za naše treninge, a kamoli za mlade kuglače. Bilo je interesa mladih za kuglanjem, ali kad nema uvjeta za treniranje, odustanu i odu u druge sportove.

Najbolji primjer koliko kuglana znači za razvoj klubova i rezultate je Slunj. Nakon izgradnje kuglane, Kuglački klub Korana bilježi dobre rezultate.

– Da, Korana je najbolji primjer. Dečki su u vrhu Prve B hrvatske lige Jug, jedno vrijeme su se prošle sezone borili i za 1. mjesto, a imaju još dvije muške ekipe i veliki podmladak. To je dokaz da se može kad imate uvjete za rad. Mislim da su blizu toga da osnuju i žensku ekipu.

‘Da nas barem primi i kaže: Dečki, oprostite, nema novaca, dat ćemo sve u nogomet…’

Prije pandemije koronavirusa Grad Karlovac pokrenuo je crowdfunding kampanju, kroz koju se prikupljao novac za izgradnju kuglane u Mostanju. Imate li informaciju što se dogodilo s tim projektom?

– Plan je bio prikupiti 300 tisuća kuna. I mislim da je prikupljeno nekih 260 tisuća. Na kraju se taj novac, a ne znam zašto jer nisam u tome, vratio donatorima i nije više na računu kampanje. A u vrijeme korone, odlukom gradonačelnika, obustavljena je izgradnja kuglane. Nažalost, od tada čekamo da se nešto pokrene. Zadnjih pola godine pišemo gradonačelniku mailove, da nas primi, da pokušamo naći neki zajednički jezik i modus, neki plan, ali ne želi nas primiti. Tako da čekamo, a ne znam što čekamo. Da nas barem primi i kaže: dečki, nema ništa, doviđenja, zaboravite… Žalosno je da temelji u Mostanju stoje od 2008. godine…

Možda gradonačelnik pročita ovaj intervju pa se ipak javi…

– Nadamo se. Kažem, da nas barem primi pa kaže: dečki, oprostite, nema novaca, dat ćemo sve u nogomet, neki drugi sport, a vi ćete doći vjerojatno nikada na red…

Znam da vi sportaši nemate ništa jedni protiv drugih, ali vama kuglačima je vjerojatno frustrirajuće gledati prilično velika ulaganja u neke druge sportske objekte, dok kuglane nema?

– Naravno da nemamo ništa protiv, neka svi sportovi budu uspješni, neka Karlovac bude grad sporta. Ali glupo je da se u stadion uloži 8 milijuna kuna. Što je najgore, Karlovačka športska zajednica godišnje plaća 250 tisuća kuna najam kuglane u Domu oružanih snaga Zrinski. U deset godina to je 2 i pol milijuna kuna. Već je kuglana mogla biti napravljena i ne bi se nikome trebao plaćati najam. Ovako se svake godine plaća najam, a s vojskom je, nažalost, teško pregovarati. Ove godine smo imali problem – jedino se na kuglanu Doma OS Zrinski nije moglo dolaziti bez Covid potvrda. Na taj način smo izgubili puno mladih igračica koje su pokrenule Školu kuglanja.

(razgovarao: Gordan Tomičić)

Pročitajte i ovo

NOGOMET

Matija Furač podnio ostavku na mjesto predsjednika Karlovca 1919