Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  0C° Karlovac

 • weather-image

  0C° Duga Resa

 • weather-image

  2C° Ogulin

 • weather-image

  0C° Ozalj

 • weather-image

  0C° Slunj

Podijeli

Bogovi su pali na dupe

Najprije , hvala Hrvatskoj pošti na temi za (o)blog! Kod njih, kao što znate u uredima možete kupiti knjige, galanteriju, bižuteriju, pola dijelova za sastaviti , recimo peglu, možete sami sebe poslati paketom, slati cvijeće od kioska do kioska, dogovoriti najpovoljniji paket za te ve, odigrati Euro jack pot i tko zna što još, ali kad treba preuzeti pošiljku, koja se mora potpisati, bolje odmah početi pakiranje, pa pravac Irska !?
Poštaru uvijek morate dva put, tako bi se sad zvao remake filma o poštaru koji zvoni. Ovaj zvoni, nema vas osobno s osobnom u ruci doma, on printa listić i izvoli ti juriti pošiljku koja je baš tebi,brale na ruke i OIB namijenjena. Ne smije to u ruku primiti ni rođena majka, brat, žena, a kamoli netko iznad drugoga koljena srodstva…Ne – mo -že!
Ne mora to biti ni plava kuverta, dakle, nekakvo zlo &naopako, poziv za Sud, kazne &globe, Rješenja &ovrhe- nego obična bijela, recimo od Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo.
Mi na selu, moramo paliti auto, pa u Vukmanićki Cerovac, ali oni imaju tako jako trudničko radno vrijeme, da svi koji rade, opet nemaju šanse uloviti poščera otključanih vrata .Dakle, pravac Karlovac.
Jučer dođem s posla, a na terasi moje mame, gdje inače svaki dan zasjeda uži kabinet Vijeća staraca, metež veći nego kad Pernar ili Bunjac napadnu saborsku stražu!?
Odi, vidi kaj to je!- panično me zazva mama, ne pitajući jesam gladan ili kakav već…
Kaje bilo?
Bil je poštar, treba potpisat, pa nije dal kufertu za Davora (brat), ni za tebe, ni Josetu preko, jer je bil na njivi, samo je dobil kum, pa mi niš ne razumimo kaj je to!? Nekakav porez, koji vrag, kad su svi dobili !?
Ma, to je porez na nekretnine, tvrdi najćoraviji među njima, buljeći u silna sitna slova na papiru.
Kaj ti vidiš, a veliš da bez očal’ ni jest nemreš!?
Znam, čul sam na televiziji da je to gotovo, derat će nas! Evo, i piše nešto porez, pa kvadrati, pa evo i pomoćne prostorije..!?Još ćemo plaćat porez i na prazne štale i senike, mamu im bezobraznu!?
Daj Damiru da vidi- pokušava mama oteti mu iz ruku taj pergament, što je uzbudio lokalnu starčad , jednako kao i ona boca Coca cole u filmu“ Bogovi su pali na tjeme“.. Svatko ima svoju verziju..
Evo, iza piše, još sitnijim slovima, nešto o lijekovima, dometne „sretni dobitnik“ Rješenja ! A, je’bli sebe, pa kaj će i lekove oporezovat’!? Jebate onaj tvoj polubrat Plemković, daj čitaj kaj piše, da se odma idemo šundrat, ako je porez na iže, ambare i lekove…
Konačno dobivam taj zloglasni papir u ruke .Stvarno, nema ništa sitnim slovima…Sva su jednako sitna kao mravi mlađih uzrasta- font 1,5 !? Kao da su primatelji regruti za pilote ili astronaute, pa moraju vidjeti k’o oko sokolovo.
Uzmem druge naočale, one za čitanje iznimno sitnih slova i oprezno, da nešto krivo ne skužim i prevedem na hrvatsko vukmanski jezik , jer zna se tko je kriv, ako je kakvo zlo … Glasnik.
Čitam tu suhoparnu birokratsku zavrzlamu, a publika navija i dobacuje : Kaj velijo ? Porez, sigurno? Koliko će bit? ‘Oćel nam penzija bit dost ? No, reci kaj je, kaj tol’ko štundiraš, ki Račan, nikako reć…!?
Ovako…dramaturška pauza, duboki uzdah.
To je samo korekcija i novi način obračuna komunalne naknade. Ništa strašno.
Koliko ću plaćat?
Dosada ste imali 22 kune mjesečno, a sad će bit 27,90…
A, kaj veliju za lekove?
Ma to je uputa o pravnom lijeku…To nije niš..Bez brige ste!
Za rizike ,eventualne posljedice i indikacije i nus pojave upitajte svog ljekarnika ili …poštara!
Život piše romane, a HP zajedno s gradskim vlastima i donositeljima zakona drame i trilere!?