Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  0C° Karlovac

 • weather-image

  0C° Duga Resa

 • weather-image

  2C° Ogulin

 • weather-image

  0C° Ozalj

 • weather-image

  0C° Slunj

Podijeli

Imate našu karticu ?

Zadnjih godina nekako najčešće pitanje nije ono klasično – „Imaš kaj sitnoga „? Žica se sve manje, jer su i žicari i dežurni klošari shvatili da više nitko ne nosi gotovinu u đepu, a kamoli kovanice. Plaća se karticama, mobitelom, digitalizacija došla glave lovcima na tuđu dobru volju da udijele koju kunu ljudima s dna hranidbenog lanca.
Umjesto toga, pitanje svih pitanja je – „Imate našu karticu“?
Kartice lojalnosti, kartice za skupljanje bodova, popusta, ka(r)tice za sve…
Neki dan mi se jedna gospođa pohvalila da je na Pošti dobila kišobran- dar za sakupljene bodove na njihovoj kartici! A, ti nemaš njihovu karticu ? Nemam.
Svi dućani ih imaju, a naporni su s tim naturanjem kartica, do boli. Ako posustaneš , uzmeš karticu, to je kao da si pustio podstanara u kuću…Na mail šalju ponude, popuste, akcije, stanje bodova na mobitel…Čekam važan mail, sav napet..Zvrc, oglasi se mobitel, stig’o mail! Sav vesel otvaram ga, a ono Oni s specijalnim ljetnim popustom nečega bez čega je nemoguće zamisliti život!? Marš u tri popusta materina. Delete!!!
Kartice na pumpama, za jeftiniji benzin, kartice za svaku desetu pizzu gratis, za svaku petu frizuru s 50% popusta, nema što nije pokriveno…
Uopće me ne bi iznenadilo da , recimo, dođem u pogrebno poduzeće, naručim sve što treba za posljednji ispraćaj, a žena na pulu, mrtva ozbiljna, kakva u svom poslu mora biti- zapita:
A, vi nemate našu karticu ?
Kakvu karticu?
Funarel card ! Mi smo znate dio međunarodne asocijacije ukopnika, pa smo uveli njihovu karticu! Svakako je otvorite, nećete požaliti !
Nemojte se šaliti, u ovom ozbiljnom i žalosnom trenutku, molim vas !?
Gospodine, zar je šala ako vam kod ovog pogreba damo 5 % popusta na vijence, a kod svakog idućeg 10 % na lijes, slova na lijesu u boji i veličini po želji.. A, ako u 24 mjeseca ispunite minimalnu normu od 100 bodova, kod prvog idućeg pogreba, imate pravo birati glazbeni broj kod glazbenika, koje ćemo mi angažirati ,po želji! Dakle, vi im plaćate samo dvije pjesme, a treća je na teret Funeral carda!?
???????
Možemo li naručiti onda karticu, evo sad imamo vaše podatke…?
Neeee, nikako.!!
Ali, razmislite…Ako se vama što desi, pa je li , umrete, slobodno navedite tko će nastaviti koristiti vašu karticu, naravno sa svim bodovima koji su na njoj!?
Nisam otvorio karticu ,iz principa. Pomislih odlazeći prema autu, evo i smrt je ušla u lojality program…Gotovi smo.
Starčad se po blagajnama, ćorava i traljavih prstiju muči dok nađe odgovarajuću karticu za bodove, a red sve duži…Ma, tu je bila, zdvaja penzić dok lista fundus od dvadesetak kartica u novčaniku.. Onda mu sve padne na pod, iz dubine reda krenu psovke i dobacivanja, ali nitko ne odustaje. Trgovkinja čeka karticu, a stari bi popust, jer nije za bacit, kad se već nudi…Kartice produžuju život! Pravi bi slogan bio za tu gnjavažu.
Navodno i policija sprema uskoro ponuditi tržištu i svoju, tzv. “Žandar karticu”, za skupljanje negativnih bodova, koja bi pružala brojne olakšice kod plaćanja- kazni!?
Sav izmožden od prekomjernog granatiranja nuditelja ili tražitelja kartica, usnuo sam neobičan, ali vrlo logičan san…
Sanjao sam da sam umro!?
Ono, svjetlost, pa put kroz galaksije, mrak, na koncu se zateknem pred velikim vratima visoko na nebeskoj poljani. To je znači- to. Ne osjećam nikakvu bol, nikakvu zabrinutost, čista nirvana. Malo ,malo, iz razglasa neobično kvalitetnog zvuka , začu se ime friško doletjele duše, koja potom kroči do vrata, pa nestane iza njih. To je taj nebeski Check point, tko u Raj, tko u Čistilište, tko u Pakao…
Prozovu i mene, imenom , prezimenom, čak i nadimkom !?
Uđem, a glas dubok poput onog lika s Mrežnice, pita :
Jesti li vi „taj i taj“ ?
Hvaljen Isus, jesam .
Vidim, pripremljeni ste došli..
Jesam, primio posljednju pomast, ispovijedio se…Nemam ni kredita, dugova, s nikim u svađi…
Imate li našu karticu?
Molim?
Imate li našu Funeral card ?
Nemoj me jebat !? …Ups, oprosti Bože , sagriješih, evo sad u sudačkoj nadoknadi…Pa ,zar za Raj treba karticu!?
Naravno , da treba ! U Raju se može ostvariti puno popusta! Oni koji idu u Čistilište, prije mogu do Raja! Bod, po bod i eto ga ! A, i u Paklu važi ..Više bodova, manje ognja ,škrguta zubi i plača.. Sve se plaća, sve se vraća, kako vi dole na zemlji volite reći!
Što da radim sad ? Da mi netko pošalje ? Gospođa u Pogrebnom ima moje podatke ??!!
Ne znam…Ispunite ovdje Upitnik, pa ćemo vam dati privremenu karticu, ali morat ćete pričekati u Čistilištu, u Raj se može samo s karticom !
Onda je zazvonila vekerica i spasila me! Stara dobra vura na navijanje, kupljena još onomad u Trstu, za par Dojč maraka. Bez kartice.