Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  19C° Karlovac

 • weather-image

  19C° Duga Resa

 • weather-image

  21C° Ogulin

 • weather-image

  19C° Ozalj

 • weather-image

  18C° Slunj

Podijeli

K’o rana moja

Znate onu : ‘ko rano rani, dvije sreće grabi!? Igra riječima uvijek mi je bila draga, pa sam ja jučer skovao još jednu : ‘ko rano rani Korana njegova! Nije baš maštovito, ali da se primjeniti u praksi .

Ne treba čak ni ustati rano da bi se u Korani uživalo, štoviše, otišao ja osvježiti se na jednu od četiri naše ljepotice, oko 5 popodne, kad je žega mrvicu popustila, na dugogodišnje mi odredište-“K und K strand”- u prijevodu -Korana kod Karana.

Dokuturam se u prvoj brzini preko njive do slapa, kad tamo – tek jedna baka s unukom!? Nekad je slap bio pun ko grozd bobica, kupača svih uzrasta…Hm, brzo sam shvatio zašto teče i teče jedan slap kupačima nenačičkan…Nakon što ga je voda pomalo i razvalila Vodoprivreda je proljetos sanirala slap, ali i navalila hrpu kamenja ispred i ispod njega za zaštitu,valjda.E, to kamenje, em je oštro, u vodi naravno sklisko, a na obali zemlja, koja u simbiozi s mokrim nogama čini kvalitetno blatna stopala..U praksi ,, ulazak i izlazak u vodu je više vježba za antidiverzantski vod s neizvjesnim ishodom, nego bezbrižno lješkarenje. Baka i unuka, kad sam ja došao, pozdraviše me i odoše, jer, eto, sad Korana neće biti sama…

Ne skačem na glavu inače,a pogotovo nakon očnih okršaja, kojih je posljedica ulje u lijevom kao zaštita od pucanja i karambola…Dakle, nekako se puzeći “na sve četiri” dokopao čiste i ugodno tople “kćeri Plitvica” i zaplivao…

Plivam, ronim, leđno, prsno, baterflaj dobrih sat vremena,a kupalište prazno.Nigdje nikog. Čuje se samo huk prometa na D-1, srećom nitko naglo ne koči,niti živčano trubi , pa je i to ugodan zvuk…

Sad znam kako se osjeća ona belosvetska tajkunčad, koji posjeduju privatne otoke, zaljeve, i druge vodotoke i potoke…Korana je, bar ovaj dio , od Markana do Zastinje- samo moja!?

Tko kaže da hrvatski branitelji ništa nisu dobili!?

Došlo mi je da izađem i zapiknem kakvu tablu s natpisom : “Zauzeto, hrvat!” Ha, ha..Nigdje nikoga… Nirvana. Da sam umjesto autom dojahao na konju,on bi se fino napasao friške otave u hladovini vrba.Ovako moja Astra samo gleda u pustoš ispred i oko sebe. Palo mi je na pamet, da zapjevam kakvu borbenu, jer ovdje je nekad bila prva crta bojišnice..Ono, “Čuješ li me kako dozivam te rodeeeee!!!”. Taman je na obalu aterirala jedna roda u potrazi za večerom.Mislila je valjda da nju, rodu , dozivam.

Kao šeik u privatnom moru, osvježavam um i tijelo i guštamo slap i ostaci nekadašnjeg mlina koji je prije “Krajine” bio restoran s odličnom ribom na meniju. U ratu je bio kota s koje se pazilo za preko slapa ‘ko ne naiđe, a sada je ostao već izblijedjeli natpis na polusrušenom zidu “Prodaje se!”

Tišina da ti je milina u sjeni staroga mlina, a znam da čitaču kojeg žega mori ,sada curi slina…

Već je sunce lagano zamicalo za Martinšćak, valja doma poći. Mislio sam da ću i ostati jedini i zadnji kupač, koji će pozdraviti Koranu i reći joj da bude dobra do sutra, kad eto odnekud dvojice momaka u zidarskim kombinezonima, koji će preuzeti ključeve ove “rolling stones” plaže..

 • Je’l dobra?- pitaju i skidaju radne oklope, jedva čekajući osvježiti se nakon dana na kakvoj skeli ili mješalici..
 • Odlična, velim,pa dometnem.Pazite na kamenje..Ma, preletimo mi to, kazaže i učiniše tako. Preletjeli su stijene i onako tarzanski se bacili u Koranu, koja neće biti sama, pa ja mogu lagano odjahati prema zalasku sunca…