Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  10C° Karlovac

 • weather-image

  11C° Duga Resa

 • weather-image

  12C° Ogulin

 • weather-image

  11C° Ozalj

 • weather-image

  8C° Slunj

Podijeli

Kvaščeve gljivice

Gotovo nevjerojatna pojava su te nekretnine, koje se pojave same od sebe i kao po pravilu zalegnu na građevinske čestice dužnosnika, a nekako najviše ministara!?
Tko ih je zvao ? Otkuda izviru? Kako ih je tako teško uočiti kad se ispunjava ta gnjavaža od imovinske kartice, pa se čak i doimaju nevidljivo, kad bi trebalo malo rifrešati tu karticu, kako mandat odmiče, a te proklete kuće, stanovi, staje, vikendice, čamčići od 30- tak metara, tako su skliski i neuhvatljivi, da ih obična tipkovnica ne može uredno upisati i dati javnosti na uvid, da dotičnom, baš jako dobro ide. Ono, kako puk veli – krenulo ga !
Šeće tako ministar tanašna glasa, što o imovini države skrbi, loše popločenom kaletom pitomog primorskog mjesta, kad pred njega iskoči mrcina od kuće !? Čekaj malo.. Pa tu je bila tek nešto veća vikendica, kad sam je ne tako davno kupio!? Otkud sad ovaj monstrum od betona, tu!? Neko se vrlo neslano šali, naglas će ministar, a zločesti novinari lešinari slikaju zdanje, pa sve ono kao u „Životu na vagi“, odmjeravaju razliku, prije i poslije…Njegova kućica bi izletjela iz showa, jer se baš okrmačila, stručno rečeno – dobila na masi , a osobito na kvadraturi…Sve kvadratceps vamo, kvadratceps tamo…Mora da su ti neodgovorni rastrošni majstori, kad sam rekao da samo malo dograde par kvadrata, umjesto cementa i vapna, u mješalicu trpali kvasac i mineralnu vodu! Ja sam konsterniran…
Ili onaj roštilj, na kojem bi se mogao srušiti Ginisov rekord u pečenju mesine na vrućim rešetkama…Majke mi, bio je ovakav, pokazuje ministar sjajne ćele, skupljenih prstiju, kao kad se u onom starom štosu pokazuje japanski kanistar od 50 litara, ali ‘vaki!?
Mamaaaaa!!!! Kakav je to mercedes u dvorištuuuu? Ne brini Gabi, ako hoćeš , upali ga pa vozi, šifra je zovi đokera, Jolly đokera, ne pitaj ništa publiku, a plaćamo, pola- pola…Tako se igramo mi milijunaši!
Evo, tu je rasla makija, kotile se zmije i igrale skrivača s mungosima…Tko bi pametan kupio taj krš!? U pravu je prvi čovjek uprave. Nitko. Osim , ako ta pustopoljina odjednom ne stekne pravo zvati se građevinsko zemljište, pa joj vrijednost, zajedno sa zmijama i mungosima ne ode u nebo. Kako se samo dosjetio, svaka mu čast !
I dok si rek’o kuš, eto kušaone vina i sira, najprije rupa u zemlji, a onda bazen popločen i uređen…Di ste sada zmije, di ste mungosi ? Ali, medijske čegrtuše plaze i zagorčavaju ministru ljetne dane, kad valja puniti apartmane…Uostalom, takvim je tempom napredovala izgradnja tih štalica i apartmančića, da stvarno moraš stalno bit na terenu, da ne bi nešto zaboravio upisati u katastar i tu imovinsku, đava je odnija, karticu…Da karticu. Karturetinu….
Možda da ipak cijelu stvar s tim pronalascima imovine dignemo na jedan moderan, viši digitalni nivo…!? Digitalne karte i aero snimci već postoje, nego predlažem da ova mlada pametna IT čeljad smisli novu aplikaciju, nešto poput one s traženjem Pokemona!? Po istom principu plus s nijansom, da umjesto Pikachua i Charmandera, igrači traže neupisanu i skrivenu imovinu ministara i ostalih „dvajst iljada i više“ plaćenih službenika narodu!? Ha, dobra ideja, zar ne!?
Moj brat i ja već desetljeće cijelo pokušavamo dovesti u red to malo nekretnina što nas po ostavinskim raspravama i stanju na terenu spada. Bratski se dogovorili, sve u stilu, nećemo cendrat, pa nismo Zagorci, stavili to na papir, pa redom- gruntovnica, katastar, sud…Pa zapne.Onda odvjetnik, rodbina koji su suvlasnici, a žive već više od 50 godina u Zagrebu i posvuda…Ne ide , pa ne ide, taman pomislim, evo, sad imamo suglasnost svih, kad u jednom papiru , sudskom odlukom, ožive mi pokojnu baku!?
Kako to?
Nije valjano napravljena ostavinska za baku, pa eto…Eto bake, a umrla iste godine kad i Tito, tisuću mu partijskih kongresa!? Sad ćemo to ispraviti kažu, ali veli mi odvjetnik, da će po tom ispravku, baka ostati na groblju, ali će uskrsnuti – deda!? Opet nekakav javašluk prilikom provođenja njegove oporuke…Za popizdit.
S vremena na vrijeme prošetam malo po toj imovini, koju nikako da dovedemo u 1/1 stanje, kakvo i je u stvarnosti , da me ne bi iznenadila kakva vikendica na rubu šume…Vidimo iz priloženog da je i to moguće. Ili da mi uz potok nije niknuo kakav stari mlin koji će biti vrijedan resort s sjajnom ponudom seoskog ili robinzonskog turizma…’Oće to, onako preko noći, pa ako me biraju u Sabor ii u EU parlament, recimo , a ja popunim ovlaš imovinsku karticu, eto problema…A, znam ja ove iz medija…Jedva bi dočekali!
Znači, nije to samo tako, sagradi i upiši…Kako bi oni s ministarskog telefona išli zvat da se to, je li, riješi, još jučer…
Ma, divna smo mi zemlja…I uopće se čudim ovima koji sreću traže negdje drugdje. Kuš tamo, kud u nepoznato…Kuš imaš bit! Gadne su to kušnje, tjeraju mi na oči suze svetoga Lovre…
Ili mi smrtnici i ovi s „dvajst iljada i kusur“ plaće živimo u paralelnim svemirima. Dokaz da sam blizu istine je i to da se sadašnji načelnik otočkog mjesta gdje se izdižu dvori Lovrini zove – Svemir!?