Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  21C° Karlovac

 • weather-image

  21C° Duga Resa

 • weather-image

  22C° Ogulin

 • weather-image

  21C° Ozalj

 • weather-image

  19C° Slunj

Podijeli

Mayday za May

Britanska premijerka Theresa May , suočena s neviđenom parlamentarnom krizom koju je prouzročio Brexit, odnosno način na koji bi Ujedinjena Kraljevina napustila Europsku Uniju, danas će parlamentu podastrijeti najnoviji,ujedno i najmanje očekivani plan izlaska.
Kako se doznaje iz diplomatskih izvora ,ali i novinara bliskih krugovima oko premijerke, ona je u tajnosti pripremila novi prijedlog , upoznala zastupnike s njim na konspirativnom sastanku održanom tijekom vikenda u Doveru i uglavnom izlobirala podršku svom planu.
O , čemu se zapravo radi…Što se samog izlaska Britanije iz Unije tiče, ništa neočekivano- datum 14.travnja bit će zadnji dan boravka Kraljevine u EU, a onda će bez sporazuma izaći, s tek odškrinutim vratima za rješavanje gorućih pitanja i nejasnoća oko trgovinskih ugovora, statusa granice između dvije Irske i drugo.
Ono što je još uvijek tajno i neslužbeno je dogovor s zemljama Balkana o novom obliku suradnje, kojim bi Britanija na posredan način i dalje, unatoč izlasku imala otvorena vrata suradnje s Unijom, a kakvi se dogovori još drže u tajnosti, možemo tek nagađati…
Britanska vlada sklopila je dogovor, koji još samo treba ratificirati i učiniti ga službenim, s čelnicima Srbije, BiH, Crne Gore. Sjeverne Makedonije i Kosova o sklapanju posebne trgovinsko gospodarske unije s brojnim međusobnim pogodnostima i olakšicama.
Time bi, smatraju dobri poznavatelji prilika, Britanija na elegantan način zaobišla Bruxelles i njihovo zakonodavstvo , a preko tih zemalja, koje nisu ni blizu ulaska u EU, ali imaju status kandidata poput Srbije ili Crne Gore ,koja je članica Nato saveza, ipak ostala u geopolitičkim i gospodarskim sferama u Europi!?
To je ono što London očajnički želi,a ako je čitati između redova izjave ruskog čelnika Putina i Rusiji je stalo da EU ne zadire svojim sferama u taj dio Europe, pa iako je i Britanija važan kotačić Nato saveza, Rusija drži da je sve bolje nego zajednička sprega EU-a i Amerike koji se spremaju u svoje krilo uzeti Kosovo, Sjevernu Makedoniju, gdje su već godinama prisutni putem vojne suradnje.
Da je ovaj dogovor već gotova stvar, da se zaključiti iz eksplozije komentara na društvenim mrežama, osobito u Srbiji, među kojima su oni maštovitiji ovu “Alijansu” već nazvali “Bre- Brexit savez”!?
Doznaje se da bi taj neočekivani savez djelovao pod imenom “Britbalkan Union”, a da će sve nijanse biti izbrušene do konca godine, a za službeni početak, odabran je 29.veljače 2020, koji će uz to što je dan u prestupnoj godini biti pristupni dan u neočekivani savez, koji će donijeti novo preslagivanje i miješanje karata na Starom kontinentu, osobito na uvijek turbulentnom Balkanu…
Zvono na uzbunu zvoni, ali čini se da će ovaj “Mayday” za Theresu May završiti happy endom!
Long live Britbalkan Union!

Dokument na kojem se temelji ovaj članak zabilježen je u diplomatskoj pošti s nadnevkom 1.travnja 2019.