Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  29C° Karlovac

 • weather-image

  29C° Duga Resa

 • weather-image

  28C° Ogulin

 • weather-image

  29C° Ozalj

 • weather-image

  28C° Slunj

Podijeli

Motikohibicija

Reakcija Ministarstva poljoprivredena aferu „Motikagate“:

Iz Ministarstva poljoprivrede potvrđuju da motika nije zabranjena u poljoprivredi, ali da oni koji njom uklanjaju korov nemaju pravo na poticaje. Mehaničko uništavanje korova unutar redova višegodišnjih nasada programirano je da bi se smanjilo korištenje herbicida upotrebom prihvatljive poljoprivredne mehanizacije.

Iz Ministarstva poljoprivrede objašnjavaju da je, zbog podizanja intenzivnih nasada s velikom gustoćom sadnje, zbog malog razmaka između redova sadnje uklanjanje korova “uobičajenom” mehanizacijom i priključnom opremom “nemoguće”, zbog čega se moraju koristiti posebni strojevi i oruđa (oprema) s bočnim pomakom, kako pri radu ne bi došlo do oštećenja stabla ili trsta.

Da bi dobio poticaj, poljoprivrednik može uklanjati korov priključnom opremom poput malčera, četke i drugih traktorskih priključaka, a ako to ne čini tako, nema pravo na nepovratne poticaje.

Ajmo se prisjetiti kako su nas učili naši stari : Nema kruha bez motike.. Kuka i motika- ako ne ide kako treba …

Došla vremena na tač i valja taj relikt kmetstva i agrarne reforme i petoljetki poslati u muzej.

Zbogom žuljevi, adio glatke držalice, naša državica ne da pare za poticaj, ako navedeš da si korov između kukuruza, loza ili maslina uklanjao motikom.

Motika će, kako je krenulo u rang s ilegalnim posjedovanjem „šmajsera“ ili „garonje“, doći će do toga da će ovu alatku vrijedni i uplašeni seljaci sakrivati kao žena vibrator ili muškarac plave tablete…

Da ne drvim i motikarim, ja ću opet izmisliti svoju verziju možebitnog događaja.

Samo da napomenem, kako sam provjerio i saznao da u Hrvatskoj, uz ostala neobična prezimena danas živi oko 20 Motika u 15 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 70, pa se njihov broj višestruko smanjio.

Kako ih najviše ima u Istri, događaj se recimo događa u Lupoglavu ili Svetom Petru u šumi … U jednom od ureda za dobivanje poticaja u poljoprivredi

Dobar dan, je’l slobodno, ponizno pita Mate kročivši u ured namrgođenog referenta, koji strijelja pogledom došljaka, koji ga je taman prekinuo u igranju tetrisa na računalu…Još je mislio do kraja radnog vremena skočiti do „Pornuba“, ionako u zgradi više nema nikoga.

Je, al nemojte nešto komplicirat, imam jedan važan sastanak za desetak minuta..

Ma neću, samo da pitam ća sve treba za poticaj ? Imam novi nasad maslina ,pa bi poćel micat korov…Vrag ga zel ća je izbil..Još malo prerast će mlada stabla..

A ščin ćete ga tretirat ?

A,ća ja znan, kako svi tako ću i ja ..

Kako se zovete , ajd bar da vas upišen i dan ća sve treba od dokumenti…Pa ćete iza prvega dojt.

Motika – veli maslinar, a još nije ni ime izustio , a ćato vrisne…

Nemore !Kakva motika!? Ol ti ne pratiš medije ???

Ma, Motika mi je…

Koda ja ne znan ća je motika ?Misliš da san na kvasinu prošal?

Mate mi je ime..

Briga me, možeš bit i Mate Parlov, za motiku šoldi – ni ! Kapito!?

Nemojte se jidit, Ja se zoven Mate Motika od starega Mikule sin..Onaj ća su ga zvali Kramp, kad u selu ima pet Mikule Motika…

Ne znan, ako mi revizija ustvrdi da san dal poticaj Motiki, oden u tri zvizde materine..Moran razmislit, jeben te u prezime..

A, ća da delan, da se prekrstin u Mate Motokultivator ili Freza ? O, koje li lude države, porka madona….

Vidiš, ni to ti nije loša ideja…Iman ja u kompjuteru formulare za promjenu imena i prezimena…Odjebi ti Motiku, pa će bit šoldi…

Ajd vidimo se iza prvega…Dig it , rekli bi Ameri? Kontaš?

Gren se šundrat, procijedi Mate Motika i tresnu vratima i pođe u pravcu jedine oštarije u mjestu, da proba s dve tri grape ili biske i kriglom piva sprat knedlu iz grla i kamen u želudcu…

Op.a :Sve osobe u ovoj priči plod su mašte autora , ali imaju veze sa stvarnim događajima.