Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  7C° Karlovac

 • weather-image

  7C° Duga Resa

 • weather-image

  6C° Ogulin

 • weather-image

  7C° Ozalj

 • weather-image

  7C° Slunj

Podijeli

Pavurska

Vikend kojim smo zakoračili u rujan, klimatološki je prvi jesenski ,ali po stanju u atmosferi – pravi ljetni, pa se daju obaviti sve fešte, svadbe, rođendani, štrudliziranja i naravno kopanje krumpira i pripreme za berbe.

Ja sam imao tako različite vrste nastupa, da se sad pomalo zbunjeno gledam u ogledalo i pitam se , koji je pravi od ove četvorice “Dadomira”!?

U petak tematska proslava rođendana bračnog para koji je preuredio staru kuću, ali i sjenik za feštu, a’ la Gruntovčani na Korani,nadomak Markana….Slama,ekipa u “vešti” Presvetlog, Dudeka, Regice, ma super. Odnekud se pojavila i žena, inače članica ansambla Lado i otpjevala onu uvodnu temu iz legendarne serije o Dravi…Meni osobno najbolji trenutak je bio, kad sam u naletu inspiracije imitirao Ćiru Blaževića, a kćer slavljenika sva izbezunljena utrčala u sjenik i pogledom traži Ćiru, a ono , ja drobim…Ha, ha, ha,,,Jedva su joj mama i tata objasnili da je lik na pozornici utjelovljenje brojnih likova… raspalili smo i Claptona, Dire Straits, “Pušenje”, “Valjak” Bareta- tako da je prašni sjenik poskakivao od dobrih vibracija !

¨

Sutradan, naravno na posao, ali ipak nakon 4 sata sna, što se dodatno smanjilo iduće noći, kad nas je put odnio nadomak Pisarovine na godišnju skupštinu lovačke udruge. Tu sam se uvjerio u bezvremenost i brutalnu iskrenost autorske pjesme šefa mog banda Jože Petraka. Taj fini komad pravog domaćeg “estama” zove se “Pavurska”, a Josip ju je složio i snimio kasnih devedesetih,tada još na kazeti!?

Tko je čuo zna o čemu se radi, a za neupućene- pjesma je na domaćem dijalektu, valjda jedina koja je opstala svih ovih desetljeća, a tema isto vječna: On si je z dečkima malo popil, pa kad pred jutro dolazi doma nailazi na oni mitsku scenu – “Kad sam sinoć došal doma, ženin pogled bil je ljut”- Ona na pragu s rukama na bokovima i konstataciju” Pusti vraga,ni mu ovo prvi put…!? Onda “kaznena prijava”- Kaj se sad dolazi doma, kaj si moral tolko pit, ili spiješ, veli ona, il’ kružiš ki satelit”!?

U nastavku se on pravda, da su popili pet, šest tur’, nisu vid’li kolko je vur, a i negovi su mu rekli”Neš papučar valjda bit, odi z nami još jednu popit”… I na kraju uz opasku, da u Pauriji birtija je čuda tuj, a svaka žena svojeg muža ili pijanog il treznog ipak voli, nemoj da te srce boli…

Sviramo mi lovcima, sve sami muški., žene su očito doma na svojim položajim,a i čekaju da izgovore ove litanije koje je Joža tako kirurški precizno uglazbio- nit tko prigovara gulašu, ako je malo šarf, nit nitko ne tlači, zakaj uz odojka nema luka, a o količini gemišta i popijene pive da ne pričam, Lovci pjevaju s nama, vesele se, i ne fale im žene nimalo…Kad smo odsvirali spomenutu “Pavursku”, nekako su se zamislili, jer ,ma koliko je ovdje na djelu muška sloboda, kad se doma iz svog muško lovačkog sigurnog okruženje vrate, čeka Prijeki Ženski Sud….Još ako zaviri u novčanik, pa shvati koliko je kuna otišlo za “Mirjane”, “Jelke” “Vodeničarke”, imat će kaj slušat…Onu poznatu Poslanicu svete žene Lovcima i Koričanima, svejedno…I tako, vozim ja lagano doma uz i preko Kupe , spreman da nakon dva i pol sata sata sna zajašem na radio valovima, nekako mi nije teško…Mi dečki smo se baš dobro proveli…A, kako bi rekla Scarlet O’Hara o problemma i umoru ću razmišljati- sutra…

Jer, ovako i onako sve će na kraju ipak biti : “Prohujalo s vihorom”…

I, za kraj, kako smo svirali i djevojačke večeri,tamo je glavna tema bio – trač.

Kod muškaraca je sve na “tač”. Jedino ne valja ako je derivata “too much”!? Ili kako bi rekao Bob Marley- No woman, no cry…