Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  12C° Karlovac

 • weather-image

  12C° Duga Resa

 • weather-image

  12C° Ogulin

 • weather-image

  12C° Ozalj

 • weather-image

  10C° Slunj

Podijeli

Pušačice

Iako nisam dio vojske ovisnika o nikotinu, svako malo dođe mi ih žao. Stegne mi se srce , baš kao njima pluća nakon udaha s dimom kao suputnika čistom ili manje čistom zraku. Baš su ih stjerali , prognali na margine svega. Doslovno su protjerani na hladne ili vruće balkone, u dvorišta, u komore koje postoje u restoranima…Guraju glave kroz prozore jurećih vlakova i autobusa, profesori puše na stepeništima škola, zajedno s domarima i učenicima, doktori bježe na krovove bolnica, tresući dim, druže se s golubovima i prate kako i chamtrailsi truju zemljane, koji će k njima na ,recimo plućni ili neki drugi odjel.
Veće zlo, alkohol ima bolju prođu u javnosti od nikotina. Grakne se ,istina, kad netko pijan izudara ženu ili napravi rusvaj prije ili poslije utakmice, ili rasturi kakvu kafanu kraj Knina ili organizira „Posljednji tango u Đevrskama, recimo… Kad vozi s hrpom promila i usmrti nekoga, ali pije se i dalje.I to javno i svima je dostupno naručiti žesticu ili bilo što, u toplom, klimatiziranom i s čistim stolnjakom ispred . E, kad se poželi zapaliti, ajmo van. Izbace te kao seosku mačku ili psa na dvorište!?
Gledam dokumentarce, snimke iz sedamdesetih, „Crno bijeli svijet“. Svi u dimu…Savka daje ostavku, a Pero Pirker, Jure Bilić i 90 % ostalih na sjednici dimi i pravi pravu dramaturšku dimnu zavjesu…Tako da je „Hrvatsko proljeće“ doslovno otišlo u dim!?
Na onim Slobinim mitinzima skoro svakom je Morava ili Drina u čubi…
Stonesi, Jimmy Page ,sva rokerska krema, na binu se penjala s cigarom u kutu usana, a dimilo se i na filmu i u kino dvoranama…I, ode baba s pljugama…
Nekako se s tim zabranama bolje nose srednji i niži slojevi pučanstva, jer se i ne kreću ,niti ne rade u nicotin free zonama. Po krčmama se dimi, kao u doba ,Čaruge , Crnog Roka i Komadanta Ljube.
Oni, koje je zabrana pušenja u radnim prostorijama definitivno pogodila kao Wilhelm Tell jabuku ,su gospoda ,a osobito dame ,koji na posao dolaze lijepo odjeveni, a žene našminkane, baš onako damski i decentno.
Sve se zaljulja kad pluća pozovu na neophodnu dozu dima. Ide se izvan prostorije, grčevito stiščući mobitel , kutiju cigareta i upaljač. Dokopati se slobodnog teritorija i zapaliti…Gledam prekrasne žene iz obližnje banke i gradske uprave kako ponavljaju svoj izbjeglički ritual iz dana u dan.
Zima je, ali k’o te pita. Ne odijevaju kapute i jakne, jer čemu za tih par minuta !? Vjetar nosi dim i njihove kose…Stišću se poput djevojčica sa žigicama i otpuhuju. Cupkaju. Ruka s cigaretom je u damskom položaju ,decentno s dlanom prema gore, a laktom savijenim upod kutem 90 , a noge se tresu, utroba podrhtava.
A, mora se. Valjda.
Kraj njih prolaze šljakeri, koji su se upravo otaščali u birtiji, pa bez brige i pameti bacaju još dimeće čikove u podnožje stepenica. One , tragove svoga grijeha nježno gase, pa zbrinjavaju opuške na kulturan način. Grižnja savjesti? Ne znam. Često puta ne dođu ni do pola cigarete, čiji su filter taman zacrvenile ružem, kad zvoni taj prokleti mobitel, što je znak za gašenje i povratak na radno mjesto.
Do vraga i zakon, kad ni u vlastitom grijehu ne možeš uživati slobodno, nego kao ilegalac.
Možda i nije dobra ideja, ali u kampanjama koje slijede naslušat ćemo se svačega, pa evo mog prijedloga kandidatima: Među obećanja komotno mogu ugurati, osobito muškarci, da će damama koje puše u neuvjetnim uvjetima, osigurati dostojno pušenje, ma koliko je to nezdravstvena mjera!?
Dobro, malo nezgrapno zvuči i da se tumačiti svakako, ali što se sve događa ispod tabli „Zabranjeno pušenje“ i u zemlji nulte stope na korupciju i obiteljsko nasilje….
Svaki glas je dragocjen, a naročito od dama s manikiranim prstima, umjetnim noktima i svjesnih svoje slabosti – prema dimu.