Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  10C° Karlovac

 • weather-image

  10C° Duga Resa

 • weather-image

  10C° Ogulin

 • weather-image

  10C° Ozalj

 • weather-image

  8C° Slunj

Podijeli

Snježnik

Možeš ti napisati briljantan komentar, napraviti sjajnu reportažu, složiti urnebesnu humoresku, uglavnom biti nominiran za Pulitzerovu nagradu, ali nema većeg zanimanja nego kad se bar nakratko, zavitla siluetom – Njega.

Mislim na “nježnik”, kako smo mu tepali početkom devedesetih, ili milokliz, ili kako već, po volji svačijoj…

Ovo je u stvari crtica o snježniku – nježniku od snijega i leda. Kolegica Jasminka dojavila mi ranim jutrom kako se kod kanala Kupa Kupa, nalazi snježna figura “Njega” s mošnjama skupa!? Nije stigla slikat’, pa je naša leteća ekipa svratila na mjesto ukazanja i ovjekovječila snježnu instalaciju koja prikazuje muški ponos u ponosnom stavu, dakle prava hrvatska ukrutba s par kubičnih metara snijega i leda, pažljivo dizajniran, meštrovićevski uglancan, lupinovski poslikan.

Vidioci, koji su bili brzi, brzo su ga razgledali, polajkali, prokomentirali na našem radijskom FB profilu. E, onda je nekakav cenzor osjetljivog nerva, osobito na tu vrstu golotinje, pa makar bila i od snijega koji će uskoro na suncu izgubiti erekciju, veličinu, u stvari rastopit će se prije nego Stožer veli lockdown, prijavio post i ledenom gnjurcu došao glave!?

Podsjetilo me to na slučaj Muzeja u Krapini kojima su blokirali profil jer su stavili slike, ma zamislite golih krapinskih pračovjeka i pražene!?
Koliko znam Varteks je osnovan više od tisuću godina kasnije, a krapinski čovo baš nije išao u Trst po krpice, ili imao tkalački stan u uglu pećine!? Kakvi će biti nego goli?
Potrajalo je objašnjavanje kustosa i ostalih kunsthistoričara, pa im vratiše profil, a vesela i gola familija iz davnima opet je smjela slobodno prošetati krajolikom….
Mislim, svašta…Da smo stavili fotku kako se dva vrla momka ljube na ogradi iznad kanala Kupa Kupa- nikome ništa. To je u skladu s tolerancijom i bla, bla…E, ovako, kad se stavi slika nečijeg truda, a na slici ono što svi znamo kako izgleda (dobro malo, u stvari puno manjih dimenzija), e, to ne može!?
Možda je to i putokaz kud ovaj svijet ide – ravno u krasni, ne nužno ledeni k… dopišite sami!