Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  16C° Karlovac

 • weather-image

  16C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  16C° Ozalj

 • weather-image

  16C° Slunj

Podijeli

Uzmi srednju i vrati se!

Znate li onu staru pošalicu, kad Mujo, koji je otišao u Njemačku, pita druga svoga Sulju, što ostao je na rodnoj grudi, što rade u dugim zimskim noćima, oni koji su ostali u selu? A, on mu odgovara : “ Pola sela karta, a druga polovica se kurva“!? „ A, moja Fata?- zgranuto će Mujo.. : Suljo ga znalački utješi- „Pa, znaš Mujo da tvoj Fata nema pojma o kartanju…
E, tako je i s nama koji smo ostali tu gdje ljepše sunce sja. Polovica se bavi politikom, takva je naime bila izlaznost na potonjim izborima , a polovica ide na kvizove. Kvizovi, osobito oni, za koje još nismo smislili ime na hrvatskom jeziku – „pub kvizovi“, vrlo su popularni, što je dobro. Dobro iz nekoliko razloga…Okupi se ekipa, pa zajednički mozgaju na pitanja, koja nisu mačji kašalj ni za lovce iz „Potjere“, uvijek se nauči nešto novo, a na kraju, da se i zaraditi.
U toj vrsti zabave, kad se okupe ekipe, zarada je u drugom planu, jer su ti vatrometi mozganja, i dokučivanja odgovora, u stvari trening i bazične pripreme za samostalne nastupe u postojeća dva kviza- „Milijunašu“ i „Potjeri“. Zašto? Pa, zato što je najčešća rečenica , pri predstavljanju, osim pozdrava ženi, djeci, mužu, punici- pozdrav ekipi pub kviza .Jednoj ili više, ovisi o volji da se u večernjim satima ode, u uglavnom zadimljeni lokal, pa ajmo u mućkanje glavama. Istina, najmanje se kvizova organizira baš u pubovima, jer ta kategorija lokala i nije baš tako zastupljena ,poput bistroa, pivnica, caffe barova ili lokalnih krčmi, koje uglavnom preko tjedna zjape prazne, pa je ova nova zabava super stvar.
Ugostitelji su zadovoljni ovim vidom zabave, jer, osim što natjecatelja, ali i kibica uvijek ima, oni su odličan soj gostiju. Za razliku od kartaša, ne viču, ne svađaju se, solidno troše, a za sada nisam čuo da je za vrijeme nekog kviza izbila tučnjava ,ili još gore, da je neka ekipa nezadovoljna rezultatom demolirala lokal, ili slično…
Ovih dana bio na teveu dokumentarac o Mrkoplju. Osim skijanja i sviranja, oni su centar Gorskog Kotara u pub kviz ligi, a pohvalili su se s 10 – 15 ekipa, među kojima je i jedna iz Duge Rese !? Ne znam što bi, osim dobre ženske, grupicu muških građana Duge Rese natjeralo na put u Gorski Kotar!?
Osobno sam lani sudjelovao u Pub kvizu „Dugorešanin“, kao član ekipe koja je oživjela bar ime legendarne ,neprežaljene “Pamučne industrije“, i mogu reći da sam uživao igrajući. Za dva boda izmakla nam je titula apsolutnog pobjednika, ali to je manje važno. Važno je što sam naučio puno, a došao do saznanja, da puno toga ne znam, iako kad doma gledam kvizove, oči okrećem na tuđe neznanje, i onako s visoka dociram, bahatim komentarima. Kako ne znaš da se svijetom raštrkaju „rakova djeca“, urlao sam na čovjeka, koji unatoč akademskom zvanju i radu u izdavanju knjiga, za taj izraz nije čuo. Jebiga, nitko nije savršen..
Ako mi se nešto sviđa u izumima 21. stoljeća kod nas to su pub kvizovi i stand up komedije. To su „startapovi“ koji vesele. Vesele iz jednostavnog razloga- svoje znanje i umijeće svi mogu slobodno pokazati. Jer, stalno su pozivi komedijaša koji su proširili priču iz Zagreba, da se dođe, uzme mikrifon i pokaže što znaš. Pošteno. Nema napetosti, nema tomčićke, šuputice i koga već, nego ispališ svojih 7 minuta, a publika kaže svoje. Palac gore ili dole. Uz to taj segment zabave, koji isto puni prazne stolice u lokalima u danima suše, širi se i sve je više kvalitetnih zabavljača. Definitivno je došlo vrijeme za neke nove zabavljače, za pravi stand up ustanak!
Iz pub kvizova, pak, regrutiraju se igrači koji neće samo tako skinuti gaće pred Kotigom ili Krešom…Igra se solidno i u „Milijunašu“, iako je ova sezona pokazala, da je đoker „pitaj publiku“, vrlo slabašna pomoć!? Ekipa, koja tamo za sitnu dnevnicu sjedi i plješće, ipak nisu baš načitani…Ako se ne varam, samo nekoliko puta su dobro usmjerili igrača, a uglavnom je njihov odgovor kriv!?
Što se tiče „Potjere“ i s Joškom Lokasom za kormilom odličan je kviz, napet i brz, ali samo me jedna stvar, baš živcira- preporuke i savjeti suigrača. 99 % tih umotvorina svodi se na onu kalkulantsku :
„ Znaš da te trebamo u završnoj, uzmi srednju i vrati se“!