Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  3C° Karlovac

 • weather-image

  3C° Duga Resa

 • weather-image

  8C° Ogulin

 • weather-image

  2C° Ozalj

 • weather-image

  4C° Slunj

Županija KONAČNO Podijeli

Komunalno u poslu: Počinju završni radovi na odvodnji Belavići i kanalizaciji za Sv.Petar-Goricu i Šeketino Brdo

Ugovor je s Vodoprivredom potpisan ovaj tjedan, oni ulaze u posao sljedeći, a radovi bi trebali trajati 3 godine

Rekli bi konačno, no pred dugoreškim Komunalnim poduzećem projekt je koji će značiti završetak radova na odvodnji sustava Belavići. 

Odlična je to vijest i u prijevodu znači kanalizaciju za dugoreška naselja Sveti Petar, Šeketino Brdo i Goricu u dužini 2,8 kilometara, najavio je direktor Komunalnog Ivan Klokočki.

-Ugovor smo s Vodoprivredom potpisali ovaj tjedan, oni ulaze u posao sljedeći tjedan, radi se o izvođenju kanalizacijskog sustava za ova naselja, uz pumpnu stanicu te dva proboja ispod pruge što će otvoriti mogućnost širenja i kompletiranja ove mreže, objašnjavaju u Komunalnom. Radovi bi trebali trajati 3 godine, za ovu godinu osigurano je 625 tisuća kuna, dok je vrijednost potpisanog okvirnog sporazuma 6,8 milijuna kuna.

Pražnjenje septičkih u rijeku ili po cesti i livadama trebalo bi biti stvar prošlosti

Time bi ovaj kraj konačno dobio kanalizacijski sustav, a “curenje” sadržaja septičkih jama po putevima i žalbe stanovnika trebale bi biti stvar prošlosti. Nije tajna da je dosadašnji sustav bio “sklepan” nabrzaka, sadržaji jama su rijetko odvoženi, a češće puštani u zemlju, cestama ili tuđoj zemlji,  no u Komunalnom se nadaju da će takva praksa sada biti iza njih, navodi Željko Kučinić iz Komunalnog.

Prodori ispod pruge i zahtjevnost posla traže ozbiljniji pristup, objašnjava direktor Klokočki. – Radovi su veliki, trebalo je na mreži napraviti druge preduvjete, ali zadovoljni smo jer će sve biti realizirano. Klokočki upozorava i na problem neriješenog sifona ispod Mrežnice, a ovih dana dobivena je nova građevinska dozvola za izvođenje novog kolektora na Donjem mlinu pa će sve sad konačno moći biti u funkciji. Time bi se kompletirao sustav instalacija.

Nakon završetka cijelog sustava Belavići koji je dug 10,5 km bit će obuhvaćeno oko 450 domaćinstava na sustav javne odvodnje, objašnjava Željko Kučinić. Zanimljivo je da dosad na kolektorskom vodu prema Belavićima priključeno 65 domaćinstava, a ima ih 293. Priključak na kanalizaciju koštat će oko 5200 kuna, a zbog zaštite prirode ali i zakona, svi će se morati priključiti na ovaj sustav. Klokočki apelira kako se na ovom dijelu nalazi i rijeka Mrežnica, potom kupalište, a sustav odvodnje uopće nije riješen, a ovime će se sve otpadne vode sakupljati i slati u pročistač, a ne više u prirodu. U ovoj priči tek će jedan odvojak prema Šeketinom Brdu ostati nedovršen i to stoga jer je cesta koja tuda ide asfaltirana EU novcima pa ju se ne smije dirati sljedeće četiri godine. No, kad se sve napravi, osobito propusti ispod pruge, priključenje neće biti problem.

 

Pročitajte i ovo

DOZNAJEMO

358 stabala hrasta lužnjaka koji će biti srušeni u Pojatnom vrijedni su pola milijuna kuna i ostat će u Hrvatskoj