Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  31C° Karlovac

 • weather-image

  31C° Duga Resa

 • weather-image

  28C° Ogulin

 • weather-image

  31C° Ozalj

 • weather-image

  30C° Slunj

Život TKO ČEKA, DOČEKA Podijeli

Kraljevska staza za kraljicu sporta: Na “Čavleku” otvorena jedna od najljepših atletskih staza u Hrvatskoj

Prije tri godine od Zagreba do Splita nije bilo niti jedne atletske staze

Karlovčani se danas s pravom mogu ponositi svojim nogometnim stadionom “Branko Čavlović Čavlek” jer nakon što je dobio potpuno obnovljeni travnjak, od danas ima i ponovno uređenu atletsku stazu.

Svečano ju je otvorila ministrica turizma i sporta, Karlovčanka Nikolina Brnjac i odmah isprobali atletičari, sudionici Međunarodnog atletskog mitinga.

Zadnji put uređivana za Univerzijadu ’87.

Nogometni stadion u Karlovcu zajedno s atletskom stazom, posljednji puta je uređivan 1987. godine, za Univerzijadu. A onda je trebalo više od 30 godina da ponovo zablista.

Staza je uništena u ratu, a ratne ožiljke u narednim je godinama povećavala nebriga zajednice za njeno stanje. Nikada nije bilo dovoljno novca ni volje da je se uredi. Pa, i po takvoj, punoj rupa, karlovački atletičari su uporno trenirali i iščekivali neka bolja vremena.

-Trenirali smo tu na stazi, tu su bilo kao neki rovovi. Pomogla je staza uređena u sportskoj dvorani, a na ruku nam ide i blizina Zagreba kamo naši atletičari idu u dvoranu na zimske treninge. Ovo sada bit će nam veliki plus, da možemo kod sebe normalno trenirati i održavati natjecanja koja već godinama nismo mogli jer nismo imali uvjete, rekao je predsjednik Atletskog kluba Karlovac Dražen Lovrić.

Karlovac  – hrvatsko središte atletike

Do prije tri godine od Zagreba do Splita nije bilo niti jedne atletske staze. U međuvremenu uređene su Zadru i Kninu i sada u Karlovcu, naglasio je danas na svečanom otvorenju predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić.

-Danas veseli da u Hrvatskoj imamo najljepši atletski objekt. Karlovac je točno u sredini, između Splita i Osijeka te sada i mi u Hrvatskoj imamo svoje atletsko središte, dodao je.

Čavlekov stadion dobio lincencu Svjetske atletske federacije pa sada može biti domaćin i najvećih svjetskih natjecanja

Novu atletsku stazu nije isprobala karlovačka atletska legenda, Jelica Pavličić Štefančić. Ipak, sa zadovoljstvom je danas sjedila na tribinama Čavlekova stadiona.

-Više ne trčim, osim za unučicom, kaže nam kroz smijeh. Ipak, kad vidi novu stazu, kaže, srce joj zatitra. -Prošlo je već 40 godina od kad sam ja zadnji puta trčala, ali kad pogledam stazu, ovako kad se zagrijavaju malo mi srce jače zatitra. Voljela sam jako trenirati i pobjeđivati. Puno sam trenirala tako da mi je to bilo prekrasno životno iskustvo i lijepe godine mladosti, rekla nam je Pavličić Štefančić.

Trčala je punih 20 godina, a 1974. godine oborila je svjetski rekord na 400 metara s rezultatom 50.98. Pet puta je bila prvakinja bivše države na 100 metara, šest puta na 200 i pet puta na 400 metara. Osvojila je tri medalje na Mediteranskim igrama. Nastupila je i na Olimpijskim igrama 1976. u Montrealu.

-Izgleda da je sport zaista jedini ostao gdje se uči kvalitetno padati, dizati se, pobjeđivati i uživati u slasti pobjede, rekla je dožupanica Martina Furdek Hajdin posvetivši ovu poruku upravo Jelici Pavličići Štefančić.

Vlada je lani uložila novac u 25 sportskih objekata, najviše u uređenje karlovačkog stadiona

U uređenje atletske staze država je uložila 3,5 milijuna kuna.

-I to je do sad najveće izdvajanje za jedan sportski i infrastrukturni objekt. Ovaj stadion je jedan od 25 projekata čiju je izgradnju ili obnovu sufinancirala Vlada Republike Hrvatske u 2019., podsjetila je ministrica Brnjac. Ove godine u 23 objekta bit će uloženo novih 10 milijuna kuna.

Gradonačelnik Damir Mandić zamolio je sve koji će koristiti atletsku stazu da čuvaju njen svaki pedalj.

-Uvjeren sam da će staza biti na korist prije svega karlovačkim atletičarima, a onda i rekreativcima, dodao je.

Pročitajte i ovo

PAMETNA NJUŠKA

Krešimir i njegov Hermes su kao jedno i zajedno spašavaju živote: Ipak, igra lopticom je “kraj svijeta”