Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  26C° Karlovac

 • weather-image

  26C° Duga Resa

 • weather-image

  26C° Ogulin

 • weather-image

  26C° Ozalj

 • weather-image

  25C° Slunj

Crna kronika MAFIJA Podijeli

Krijumčari traže bar 2 tisuće eura za prebacivanje iz Kladuše do Karlovca: Cijena skočila zadnjih 10 dana

Cijene rastu nakon hvatanja migranata pa je “isplativije” ići pješice i sam

Najmanje dvije tisuće eura po “glavi” traže krijumčari od migranata koji se trenutno nalaze na području Velike Kladuše, sve kako bi ih iz Bosne prebacili do Hrvatske, najčešće dugoreškog ili šireg karlovačkog područja, odakle onda pješice kreću prema Sloveniji.

Otkrivaju nam to migranti u kampu u Velikoj Kladuši koji očajnički pokušavaju iz Bosne preko Hrvatske doći do Slovenije, a onda dalje. Jedan od naših sugovornika je Sirijac koji, za razliku od ostatka ljudi u kampu, vrlo otvoreno priča o tome.

– Da, dvije tisuće eura, tako su mi rekli, a ja toliko novaca nemam.

Cijena za ilegalni prelazak granice skočila je u zadnja dva tjedna što se poklapa s brojnim akcijama hrvatske policije i pronalascima grupa migranata na našem području. Tako su na području Karlovačke županije pali krijumčari iz Srbije, ali i Rumunjske, potom jedan Hrvat, Iračani i Afganistanci koji su švercali svoje sunarodnjake.

Migranti iz kampa manje se odlučuju na odlazak s krijumčarima, a ovaj put više biraju oni smješteni u kućama u Kladuši i okolici jer imaju više novaca

Cijena prebacivanja po osobi dodatno raste kad su u pitanju djeca, a u kampu doznajemo da ih često posjećuju oni koji su “veza” između migranata i krijumčara ljudi. Tarife su različite, pa tako manje migranata u automobilu ili kombiju poskupljuje “prijevoz”, a cijenu definitivno diže obiteljski “paket” s djecom. Popusta nema, pa čak niti za sunarodnjake krijumčara. Trenutno najveći strah kod migranata vezan je za prijevare i slučajeve kad ih krijumčari iskrcaju daleko od dogovorenog odredišta.

-Mafija, mafija, kaže naš sugovornik koji vrlo dobro zna za sva uhićenja migranata i krijumčara u Hrvatskoj. To su vijesti koje se šire brzinom munje, a nakon toga situacija u kampu i krijumčarenje smiri se na dan – dva. Uvjeravaju nas da će  vrlo brzo doći ipak  nove “veze” koje će im za ogromne iznose ponuditi prelazak granice. Otkriva i da je nekoliko njegovih sunarodnjaka  krenulo na put preko granice pješice, i to sami, ne u grupi niti uz pomoć krijumčara,  te da su uspjeli proći Hrvatsku i doći do Slovenije odakle su mu se i javili.

Pročitajte i ovo

DANAK MIGRACIJAMA

U ovoj godini na karlovačkim grobljima ukopano 9 migranata, samo u lipnju 7 i to najviše u Skakavcu