Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  6C° Karlovac

 • weather-image

  7C° Duga Resa

 • weather-image

  8C° Ogulin

 • weather-image

  4C° Ozalj

 • weather-image

  8C° Slunj

Život IZLOŽBA Podijeli

Krivotvorene umjetnine u Aquatici od 4. lipnja

Tridesetak krivotvorenih umjetnina moći će se tijekom lipnja razgledati na izložbi “Ljepota lažnog sjaja”

Tridesetak krivotvorenih umjetničkih radova renomiranih domaćih, ali i stranih autora bit će od 4. lipnja izloženo u kongresnoj dvorani Slatkovodnog akvarija Aquatika u Karlovcu. 

Izložba, i to 14. postav, Muzeja policije krivotvorenih umjetnina pod nazivom „Ljepota lažnog sjaja“ organizirana je u suradnji s Gradom Karlovcem, Aquatikom i Policijskom upravom karlovačkom.

Građanima će omogućiti da vide lažna djela slikara poput Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića, Mirsada Berbera, Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića, Dragice Cvek Jordan, Slave Raškaj i drugih. Tu su i skulpture Dušana Đamonje, a od stranih autora krivotvorine Salvadora Dalija i Paula A. Renoira.

Izložba je prvi put postavljena 2016. godine u Ministarstvu unutarnjih poslova u Zagrebu. Od tada postavljena je i u mnogim drugim gradovima u Republici Hrvatskoj, ali i u Sloveniji, u Ljubljani. Izložba je zanimljiva građanima, ali i stručnjacima – od povjesničara umjetnosti, akademskih slikara i likovnih kritičara.

Sustavno prikupljanje ove građe započelo je 2009. godine kada je Muzej policije preko Uprave kriminalističke policije sa sudovima dogovorio da se nakon pravomoćnih sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju, već predaju Muzeju. Upravo su krivotvorine umjetnine jedna od najzanimljivijih zbirki Muzeja policije koju čini oko 70-tak krivotvorina – većinom ulja na platnu i nekoliko skulptura.

Cilj ove izložbe je prevencija. Policija njome želi upozoriti građane na bezobzirnost crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara dobronamjernih, ali naivnih i neupućenih kupaca.

– Najvažnije pitanje koje se ovdje postavlja je kako razlikovati krivotvorinu? Ponekad se razlike mogu uočiti golim okom, a vjernije krivotvorine uspijevaju otkriti samo autori ili znanstvene metode koje provodi Hrvatski restauratorski zavod ili MUP-ov Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.
Neke od krivotvorina otkrivenih na taj način bit će izložene i u Karlovcu, pojašnjavaju u PU karlovačkoj.

Posjetitelji izložbe moći će doznati na što moraju obratiti pažnju kod kupnje.

Izložba “Ljepota lažnog sjaja” u Aquatici će biti otvorena 4. lipnja u 18 sati, a moći će se razgledati sve do 23. lipnja, svaki dan od 8 do 19 sati.

Foto: Anto Mazgan

Pročitajte i ovo

SVE JE DOBRO ZAVRŠILO

Sretan kraj potrage: Ivan (86), otišao iz Luščića, mislio na Švarču, našli ga na Baniji