Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  6C° Karlovac

 • weather-image

  5C° Duga Resa

 • weather-image

  5C° Ogulin

 • weather-image

  5C° Ozalj

 • weather-image

  5C° Slunj

Život ODLIČNI REZULTATI Podijeli

Krizi usprkos izvrsna posjećenost Muzeja Domovinskog rata u Karlovcu

I ove godine Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj u nedjelju, 4. listopada, sudjeluje u obilježavanju programa „Sjećanje na Turanj“.

KARLOVAC – Prošlo je nešto više od godinu dana rada Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj. Unatoč krizi uzrokovanoj pandemijom, Muzej je u ovoj godini ostvario odlične rezultate s gotovo 17.000 posjetitelja te time između ostalih projektno postavljenih ciljeva ostvario i onaj pozicioniranja kao kulturnog proizvoda grada Karlovca.

Usprkos ograničenjima koje je donijela kriza domaći i strani posjetitelji prepoznali su da je dvojezična izložba „Karlovac 1991. – 1995.“ svojim interaktivnim i multimedijalnim sadržajem prilagođena svim uzrastima i posjetiteljima različitih profila. Zbirka „Odjela suvremene povijesti od stvaranja RH“ sadrži više od 2000 predmeta od kojih je 350 originalnih predmeta izloženo u muzeju, kao i 23 najveća predmeta zbirki odjela – sredstva bojne tehnike korištene u Domovinskom ratu.

Zatvaranje muzeja zbog pandemije je utjecalo na ovogodišnje rezultate no po ponovnom otvaranju muzeja u svibnju posjetitelji su vrlo brzo počeli pristizati, radilo se najviše o obiteljskim posjetima s područja središnje Hrvatske, Istre i Primorja. Po otvaranju granica RH u muzej su se vratili i strani posjetitelji. Na kraju smo godine no strani turisti još uvijek pristižu, pojedinačno, grupno ili obiteljski, a tako i domaći posjetitelji što pogoduje zadržavanju pozicije u vrhu posjećenosti među hrvatskim muzejima.

– Jako dobro smo se pripremili za krizu uzrokovanu pandemijom, posjetitelji su kod nas stekli osjećaj sigurnosti jer smo otišli i korak dalje od preporuka pa svaki posjetitelj prilikom ulaska u muzej, uz obveznu dezinfekciju na ulazu i nošenje zaštitnih maski dobiva i par rukavica kako bi bez straha mogli istraživati sve sadržaje koje nudi stalna izložba – objasnila je ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac Hrvojka Božić.

Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj ove je godine prijavljen za više prestižnih nagrada poput EMYA – European Museum of the Year Award, nagradu ŽIVA – Foruma slavenskih kultura te nagradu Plautilla 6. Međunarodnog kongresa povijesnih gradova 2020 koju je ovog mjeseca i osvojio. Isto tako muzej je od strane ocjenjivačkog žirija projekta IQM Destination dobio izvrsnu ocjenu od 93/100 bodova zbog čega je pozvan na sudjelovanje u projektu IQM pass Visit Karlovac što posjetiteljima omogućuje da putem IQM pass kartice na obiteljske ulaznice i suvenire ostvare 20% popusta.

I ove godine Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj u nedjelju 4. listopada sudjeluje u obilježavanju programa „Sjećanje na Turanj“ te će se u 14:00 sati po odavanju počasti poginulim braniteljima Domovinskog rata na Turnju u muzeju održati stručno vodstvo za sudionike, dok će se s početkom u 19:30 sati tradicionalno paljenje baklji održati na prostoru vanjske izložbe muzeja. U muzeju će se iduće godine otvoriti izložba „Domovinski rat u stripu“ poznatog hrvatskog crtača stripova, ilustratora i dizajnera Nenada Barinića, fotografska izložba Dinka Neskusila i izložba povodom trideset godina osnivanja 110. brigade ZNG/HV.

Povijesni prostor „Križanić – Turanj“, na kojem je muzej izgrađen od ovog mjeseca je i mjesto arheoloških zaštitnih istraživanja koje provode arheologinje Gradskog muzeja Karlovac Matea Galetić i Iva Alibašić. Ovaj lokalitet je poznat po vojnoj namjeni još od 16. stoljeća, a nalazi se na listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Radno vrijeme Muzeja od utorka do petka je od 8:00 do 18:00 sati te vikendom od 10:00 do 18:00 sati. Cijena ulaznica za odrasle iznosi 60, a za djecu, studente i umirovljenike 30 kn, dok branitelji i osobe s invaliditetom imaju besplatan ulaz. Sve informacije dostupne su na internetskoj stranici Gradskog muzeja Karlovac i na Facebook stranici Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj.

Muzej se pridržava svih propisanih epidemioloških mjera u redovnom radu i programskim aktivnostima.

(sponzorirani članak)

Pročitajte i ovo

DADILJANJEM DO USPJEHA

Duga Resa sufinancirat će dadiljanje djece neupisane u vrtić: “Ovime smo i dalje grad koji brine o djeci”