Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  3C° Karlovac

 • weather-image

  3C° Duga Resa

 • weather-image

  2C° Ogulin

 • weather-image

  3C° Ozalj

 • weather-image

  2C° Slunj

Život 30 GODINA OSNUTKA Podijeli

Kroz dugorešku 137. brigadu prošlo 5718 ljudi, život za domovinu položilo njih 84

Dvodnevna proslava 30. godišnjice osnutka ove brigade 25. i 26. listopada u Dugoj Resi

Samo na kvalitetnoj povijesti možemo graditi kvalitetnu budućnost, naglasio je gradonačelnik Tomislav Boljar na pressici na kojoj je jutros u Dugoj Resi najavljen program proslave 30. godišnjice 137. brigade.

-Mislim da je bio krajnji trenutak da se neke stvari dokumentiraju i ostanu zapisane za buduće generacije, da ne ostanu zaboravljene. Budimo ponosni na ono što smo napravili i nemojmo sami zaboravljati svoju povijest jer samo na kvalitetnoj povijesti možemo graditi kvalitetnu budućnost, naglasio je Boljar.

A dugoreška 137. brigada ustrojena je 26. listopada 1991. s ljudstvom iz Duge Rese, Ozlja, Barilovića, Generalskog Stola, Netretića i Bosiljeva. U Domovinskom ratu štitila je prostor uz Koranu i Mrežnicu, podsjetio je predsjednik Udruge pripadnika 137. brigade, pukovnik Ivo Benić.

-Kroz brigadu je tijekom Domovinskog rata prošlo 5.718 ljudi. Od toga je u ratnim djelovanjima lakše ili teže ranjeno 229, imamo tri stopostotna invalida, a 84 je položilo život.

137. brigada HV postojala je punih 8 godina, sve do 1999. godine

Dvodnevna proslava je pod pokroviteljstvom predsjednika države i gradonačelnika Duge Rese, a održat će se u ponedjeljak i utorak. Glavni događaj prvoga dana je predstavljanje knjige “Stotridesetsedma” u kinodvorani u 18 sati.

-Mislimo da je dobra. Dosta je prošlo vremena, ali nikad nije kasno da se nešto takvo napiše, rekao je predsjednik Hrvatskog časničkog zbora, brigadir Marko Benić.

Svečanom obilježavanju u utorak pridružit će se predsjednik i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović. Toga dana dodjelit će u Amfiteatru odličja pripadnicima 137.Predložena su 32 odličja od razine pletera do razine Domagoja sa lentom.

Proslava 30. godišnjice osnutka 137. brigade u utorak završava koncertom Klape “Sv. Juraj” Hrvatske ratne mornarice u 17 sati.

U slučaju kiše program će biti održan u kinodvorani.

Pročitajte i ovo

ČEKA SE

Lampioni porušeni zbog parkinga? Dožupan Mihajlović tvrdi: Nije do nacionalne netrpeljivosti, do gluposti je