Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  10C° Karlovac

 • weather-image

  10C° Duga Resa

 • weather-image

  11C° Ogulin

 • weather-image

  10C° Ozalj

 • weather-image

  10C° Slunj

Život DA SE NE ZABORAVI Podijeli

Krvava uskrsna nedjelja 1991. godine bila je početak Domovinskog rata, a Josip Jović prva žrtva

Posljednje riječi Josipa Jovića bile su: ” Tata, tata “.

Danas je 28. obljetnica Krvavog Uskrs i sjećanje na prvu žrtvu, mladog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića koji je poginuo na Plitvicama.

Dana 31. ožujka 1991. godine na Plitvicama su pobunjeni Srbi uz potporu JNA ušli u sukob s hrvatskim redarstvenicima, prije toga presjekli cestu balvanima i barikadama, a onda se i pobunili oružjem protiv Hrvatske. Počeo je rat.

Prva žrtva Domovinskog rata u tom sukobu hrvatski je redarstvenik Josip Jović. Bio je pripadnik policijske postrojbe koja je 31. ožujka iz Zagreba upućena na Plitvice kako bi pomogla kolegama koji su trebali zavesti red u tom kraju.

Dan poslije “Krvavog Uskrsa” u Plaškom je, zajedno s nekolicinom pobunjenih Srba, zarobljen i Momir Lazić, “novinar” iz Karlovca, koji je nosio motorolu s ukucanom frekvencijom na kojoj su hrvatski specijalci održavali vezu tijekom akcije. Motorola je oduzeta kao dokazni materijal, međutim, ubrzo je tajanstveno “nestala” iz PU Karlovac…

Na koranskom mostu pobunjenici su istaknuli zastavu tzv. SAO Krajine i Jugoslavije, a na Plitvice je poslano 75 hrvatskih policajaca.

Prema službenim policijskim zapisnicima tada je uhićeno 29 osoba, među kojima i Goran Hadžić, član Glavnog odbora SDS-a i Borivoje Savić, tajnik Izvršnog odbora SDS-a Vukovara. Oni su navodno “slučajno” tuda prolazili jer su krenuli na sastanak u Korenicu. Kod obojice je pronađeno vatreno oružje.

O Krvavom Uskrsu pročitajte ovdje i pogledajte video tog dana koji je obilježio hrvatsku povijest.

Pročitajte i ovo

ZADNJI IZAŠAO IZ BOLNICE

Karlovčanin Ivan Ivičak (71) nakon 8 tjedana bolnice i respiratora prebolio koronavirus: 20 kg manje, ali dobro sam