Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -2C° Karlovac

 • weather-image

  -2C° Duga Resa

 • weather-image

  -2C° Ogulin

 • weather-image

  -2C° Ozalj

 • weather-image

  -2C° Slunj

Karlovac TESLA I KARLOVAC Podijeli

Kuća Nikole Tesle u Karlovcu bit će beskonačna kuća

Idejno rješenje je spremno kao i sva potrebna dokumentacija za natječaje

Beskonačna kuća – tako su autori idejnog i vizualnog rješenja vidjeli projekt “Kuća Nikole Tesle” na kojem su radili nekoliko mjeseci.

Kako bi arhitektonski trebala izgledati građevina na Rakovcu 6, koju će priču pričati te koji će ju vizualni identitet pratiti, predstavljeno je danas u Mikrokinu Gimnazije Karlovac.

– Kuća Nikole Tesle izgledat će kao suvremeni objekt namijenjen mladima, razvoju znanosti i ona je zamišljena kao jedna beskonačna kuća koju će studenti i školarci graditi i opremati i nakon što ona bude izvedena, naglasila je Anamarija Popovački iz tvrtke POP-AP.

– U njoj će biti stvarnih i faktičnih podataka i materijala koje je on koristio u školi, a na multimedijalnom interaktivnom nivou bit će prikazan njegov život u Karlovcu i kako je Karlovac utjecao na njega, dodao je izvršni direktor Real grupe Alen Ranilović.

Kuća Nikole Tesle jedva se čeka u Gimnaziji Karlovac.

– Učenici će po sadašnjem konceptu moći realizirati i organizirati tamo čitav niz nastavnih aktivnosti i projekata što je za školu poput Gimnazije od neprocjenjive važnosti, rekla je  ravnateljica  Snježana Štranjgar.

Oduševljen prezentacijom bio je prvi čovjek grada Damir Mandić.  – S ovim projektom konačno bismo se mogli riješiti osjećaja krivnje i straha od Tesle. Nekako mislim da smo sad došli do one točke gdje su se sve te silnice posložile. Mislim da Karlovac i Tesla s ovim projektom mogu tu svoju ljubav ovjekovječit.

Predstavljanje idejnog rješenja Kuće Nikole Tesle tek je prvi korak. Ono što slijedi jest ishođenje građevinske dozvole jer i sva ostala dokumentacija je završena, a onda i prijave na natječaje kako bi se namaknuo velik novac potreban za izgradnju.

Za dokumentaciju vrijednu oko 500 tisuća kuna 85 posto novca sufinancirano je iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a za dovršetak projekta procjenjuje se da će trebati oko 15 milijuna kuna.

– Zadatak je da minimalna sredstva za ovaj projekt izlaze iz proračuna Karlovačke županije, škole ili Grada Karlovca. Prvi natječaj na koji se pripremamo je INTERREG suradnja RH – BiH – Crna Gora. Dio ove zgrade predviđa se kao coworking prostor i to je namijena koja je prikladna ovom natječaju, rekla je zamjenica župana Martina Furdek Hajdin.

Pročitajte i ovo

PRIJEVARA SVE VIŠE

Nikad kraja lažnim mailovima o povratu poreza: Ogulinki “očistili” račun, a i zadužili ju i s novim zajmovima