Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -0C° Karlovac

 • weather-image

  -0C° Duga Resa

 • weather-image

  5C° Ogulin

 • weather-image

  -0C° Ozalj

 • weather-image

  -1C° Slunj

Karlovac Život Podijeli

Kunić: Ne dozvolite da izum propadne

Pokazalo se tako da svaka medalja ima i drugu stranu, jer dok inovatori redaju uspjehe i osvajaju zlatne, srebrne i brončane medalje i u zemlji i u inozemstvu, teško nailaze na potporu svih onih koji bi im mogli i trebali pomoći da inovacije zažive u gospodarstvu. Udruga je, naime, na nedavnoj ARCA-i u Zagrebu predstavila […]

Pokazalo se tako da svaka medalja ima i drugu stranu, jer dok inovatori redaju uspjehe i osvajaju zlatne, srebrne i brončane medalje i u zemlji i u inozemstvu, teško nailaze na potporu svih onih koji bi im mogli i trebali pomoći da inovacije zažive u gospodarstvu.

Udruga je, naime, na nedavnoj ARCA-i u Zagrebu predstavila osam inovacija i za svih osam dobila medalje: dva zlata, tri srebra i tri bronce. Kunićev hidraulični podupirač, koji, po autorovoj ideji, treba zamijeniti mehanički i osvojiti svjetsko građevinarstvo, zlato je u Zagrebu dobio nakon onog u Genevi.
– Nadam se da ćete mi svi zajedno, a naročito gradske i županijske strukture, pomoći da ovo ne propadne! Ovo je idealan proizvod za zapošljavanje velikog broja radnika! Samo Italija godišnje treba 10 milijuna komada podizača; koliko treba u svijetu?! Jedna tvornica ne može izraditi više od milijun komada godišnje, a to znači da, kad bi se izgradilo 100 tvornica u Hrvatskoj, to ne bi bilo dovoljno za svjetske potrebe za takvim proizvodom! On će sigurno za godinu, dvije ili pet najkasnije, istjerati s tržišta obični mehanički podupirač – ispričao je Kunić.

I otkrio da i svjetski priznati izumi nastaju u uvjetima koji su čak i kod nas teško zamislivi.
– Sve moje izume ostvarujem bez telefona, bez struje, bez interneta, bez svega – rekao je Kunić.

Kazavši kako je ideja Marka Vukovića o najpoznatijem hrvatskom pištolju mogla biti realizirana još 70-ih godina prošlog stoljeća, gradonačelnik Damir Jelić obećao je da će se problemom, poput Kunićevog, Grad početi baviti.
– Sagledat ćemo sve i naložit ću stručnim službama da razmotre ovaj problem, koji je bitan jer može unaprijediti Vaš rad. S druge strane, vidim da kad je nešto iskonski talent, koliko god stvari uokolo bile loše, to ne mogu uništiti, ali to ne amnestira nas da o tome porazmislimo i popričamo – rekao je Jelić.

Da se o pomoći Kuniću i ostalim inovatorima razgovaralo već i s karlovačkim županom, kazao je tajnik Udruge inovatora Hrvatske Vojislav Raušević. Napominje kako unatoč suradnji s ministarstvima i institutima, nedostaje i novca i suradnje s gospodarstvenicima, odnosno uspostavljanje sustava koji će inovatorima pomoći da ono što je dobro i isplativo vrlo brzo dođe na tržište.
– Teško je, jer mi smo samo udruga građana. Jesmo u sustavu s ministarstvima i Vladom RH, ali i to sve ostalo je premalo novca i premalo dobre volje da se stvari dovedu do kraja – primjetio je Raušević.

Kunić na međunarodnim i domaćim izložbama zahtjeve za isporukom nekoliko tisuća komada svog podupirača i dalje može samo slušati. I strahovati!
– Konkretno se još ništa nije dogodilo, nemam nekih konkretnih ponuda. Nešto iz Austrije i Njemačke, ali svi mudrijaju da nekako ja ostanem bez tog patenta, pa da to uzmu… Kao što mi se dogodilo sa zviždaljkom: nisam imao novca da je zaštitim međunarodno i sad čujem da se u plastičnoj verziji – a moja je bila od inoxa – proizvodi u Kanadi – rekao je Kunić.

Pročitajte i ovo

PUNIM PLUĆIMA

Karlovčani udišu zrak prve kategorije, gotovo da nikad nema onečišćenja sumpornim dioksidom