Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  5C° Karlovac

 • weather-image

  7C° Duga Resa

 • weather-image

  8C° Ogulin

 • weather-image

  3C° Ozalj

 • weather-image

  8C° Slunj

Karlovac KAMENČIĆ PO KAMENČIĆ Podijeli

Lapidarij po prvi puta u Karlovcu. Radi se o “najtežoj” izložbi Gradskog muzeja Karlovac

10 spomenika sa šireg karlovačkog područja prikupljalo se od 80-tih do danas

Danas je u Gradskom muzeju Karlovac po prvi puta otvoren lapidarij, izložba kamenih spomenika.

U atriju Gradskog muzeja Karlovac od danas je izloženo 10 spomenika – 8 antičkih i 2 srednjovijekovna. Kustosica muzeja i autorica ove izložbe Mateja Galetić objašnjava da je riječ o antičkim, nadgrobnim spomenicima.

-Antički spomenici zapravo su nadgrobni spomenici. Radi se o stelama, urnama i poklopcu sarkofaga. Od srednjovijekovnih spomenika imamo jednu škropionicu i jedan kameni ulomak s reljefnim prikazom pletera.

Spomenici su prikupljeni sa šireg karlovačkog područja, a brojčano najviše iz Topuskog.

Drugi lokaliteti su Slavsko Polje, Točak, Vujaškovići i Modruš.

Iz muzeja ističu kako su svi spomenici jednako vrijedni, no najveći fokus stavljen je na rimskoj steli iz Topuskog visokoj čak 3 metra koja prikazuje supružnike i svu raskoš izrade stela kao nadgrobnih spomenika.

Jedna od posebnosti ove izložbe je i njena prilagođenost slijepim i slabovidnim osobama. Iz muzeja su odlučili gornji segment spomnika staviti na niži postament i na taj način visinom prilagoditi slijepim i slabovidnim osobama, ali i djeci.

Stele mogu svi opipati i vidjeti kako ovo nije samo spomenik, već da je u njenu izradu uloženo jako puno truda i klesarskog znanja.

 

L. Grčić

Pročitajte i ovo

PEĐA GRBIN

Šef SDP-a u Karlovcu: “Vlada kopira naša stambena rješenja i plasira ih pod svoja. Ovdje smo da pomognemo građanima, to nam je obveza”