Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  33C° Karlovac

 • weather-image

  33C° Duga Resa

 • weather-image

  31C° Ogulin

 • weather-image

  32C° Ozalj

 • weather-image

  32C° Slunj

Županija 30 GODINA INTERREGA Podijeli

Mala Duga Resa primjer cijeloj Europi: Projekt HITRO najbolji Interreg projekt u Europskoj uniji

40 vatrogasaca iz Duge Rese i Črnomlja čine prekogranični interventni tim za poplave i potrese

Projekt Grada Duge Rese HITRO – Zajednički prekogranični operativni tim zaštite i spašavanja, najbolji je projekt u Europskoj uniji. Ovu titulu osvoji je na natjecanju “Interreg 30 Years Project Slam” kojeg je Europska komisija organizirala u povodu 30 godina Interrega.

Natjecalo se 150 projekata iz cijele EU. HITRO je ušao među 30 najboljih, a onda je dvominutnim videom osvojio žiri nezavisnih stručnjaka i ušao među 6 najboljih (po 2 u 3 kategorije).  Najbolji je s još jednim projektom u svojoj kategoriji “Svi imamo susjeda”. “Nagradu publike” pokušat će osvojiti na Grand finalu u listopadu na 18. Europskom tjednu regija i gradova u Bruxellesu

-Po prvi put u povijesti Hrvatske je jedan projekt ocijenjen na nivou cijele Europske unije kao najbolji. To samo po sebi nešto govori. Ako otvorite kartu Europe i gledate gdje se nalazi Duga Resa morat ćete jako zumirati da bi prvo našli Hrvatsku, onda Karlovačku županiju, a tek onda Dugu Resu. Jedna mala Duga Resa će biti primjer cijeloj Europi, naglasio je danas gradonačelnik Tomislav Boljar.

Hrvatsko – slovenski vatrogasni tim usavršava se za poplave i potrese

Radi se o projektu vrijednom više od 808 tisuća eura kojeg sa 85 % bespovratno sufinancira Europski fond za regionalni razvoj, a  potporu je dobio i iz Razvojnog fonda Karlovačke županije te Ureda za udruge Vlade RH. S tim novcima formiran je tim od 40 vatrogasaca iz Črnomlja i Duge Rese koje se obučava za dvije ugroze – potrese i poplave.

Autor projekta je zaposlenik gradske uprave,  Dugorešanin Mihael Dujam. Kaže kako je projekt napisan za sve one koji uvijek prvi interveniraju kada se nešto dogodi.

-Priča cijelog projekta se svodi na dva podatka: 80 – 90 % spašavanja kada se dogodi poplava, potres, bilo što, dogodi se u prvih 24 sata, a 75 % ljudi koji spašavaju su lokalni vatrogasci i lokalne snage civilne zaštite. Oni su ti za koje je napisan projekt i koji rade posao, pojasnio je Dujam.

Koronavirus je nakratko usporio aktivnosti u HITRO projektu, ali one će se intezivirati tijekom ljeta. Vatrogasce iz Črnomlja i Duge Rese očekuju dvije obuke i vježbe na vodi te još jedna na ruševinama.

Nakon HITRO projekta, tim dobrovoljnih vatrogasaca s obje strane granice bit će spreman za zajedničke intervencije

Nakon što najbolji europski projekt završi, Slovenija i Hrvatska imat će dobro obučen međunarodni interventni tim dobrovoljaca koji će zajedno izlaziti na teren kad god i gdje god će zatrebati.

-Imamo tim za ruševine od 40 vatrogasaca i imamo tim za vodu od 16 vatrogasaca, ali svih 40, po 20 iz Črnomlja i Duge Rese, bit će opremljeni i obučeni za takav tip intervencija, naglasio je zapovjednik Vatrogasne zajednice Duga Resa Boris Škrtić.

No, kaže da će uz vatrogasce u ovom projektu biti educirani i građani, ali i snage civilne zaštite.

Pročitajte i ovo

BROJ OBOLJELIH RASTE

Još 1 oboljela osoba iz ogulinske gradske uprave. Stožer apelira: Ovaj vikend se suzdržite od odlaska u Ogulin