Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -2C° Karlovac

 • weather-image

  -2C° Duga Resa

 • weather-image

  -2C° Ogulin

 • weather-image

  -2C° Ozalj

 • weather-image

  -2C° Slunj

Karlovac ENERGY@SCHOOL Podijeli

Mali čuvari energije u pet karlovačkih osnovnih škola

Putem mobilne aplikacije pratili podatke, mjerili potrošnju i “istjerivali zle energetske duhove”

Pet karlovačkih osnovnih škola, Braća Seljan, Dubovac, Rečica, Mahično i Švarča, među najštedljivijima su od 42 europske škole koje sudjeluju u projektu Energy@School financiranom iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ovaj projekt provodi se od srpnja 2016. i ukupno je vrijedan 2,5 milijuna eura. Grad Karlovac kao partner dobio je za svoje aktivnosti 220 tisuća eura, a cilj je bio poboljšati energetsku učinkovitost, korištenje obnovljivih izvora energije i smanjenje emisije CO2, naglasila je voditeljica projekta Marina Grčić na BARCAMP aktivnosti u Aquatici.

Pet škola opremljeno je novom LED rasvjetom, ugrađeni su termoregulacijski ventili i pametni mjerači energije.

-Svakodnevno učenici, učitelji i ravnatelji provjeravaju da li je potrošnja energije u školama optimalna kako bi uvjeti za učenike bili dobri, a istovremeno kako bi bili štedljivi.

Učenici su kroz igru učili kako ne rasipati energiju i postali mladi čuvari energije.

-Da bi sve bilo zanimljivije protekla dva mjeseca provodila se jedna igrica na mobilnoj aplikaciji gdje su morali pratiti podatke, svakodnevno mjeriti i istjerivati takozvane “zle energetske duhove” kako bi potrošnja u školama bila što bolja.

Sve to rezultiralo je time da je pet karlovačkih škola među prvih sedam najštedljivijih u projektu. Ono što su oni do sad radili sada se može primjeniti i na ostale javne ustanove.

– Cilj bi bio da se uskoro, kroz slične projekte ili na druge načine, i ostali javni objekti u gradu Karlovcu pridruže ovom pametnom načinu gospodarenja energijom. Jer, zaista se svaku minutu može vidjeti da li se nešto dogodilo s potrošnjom električne energije, topline i čak i vode i može se automatski reagirati.

Nositelj projekta je Italija, a sudjeluje 12 partnera iz sedam europskih zemalja. Projekt završava ove godine u srpnju.

Pročitajte i ovo

PRIJEVARA SVE VIŠE

Nikad kraja lažnim mailovima o povratu poreza: Ogulinki “očistili” račun, a i zadužili ju i s novim zajmovima