Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  9C° Karlovac

 • weather-image

  9C° Duga Resa

 • weather-image

  11C° Ogulin

 • weather-image

  10C° Ozalj

 • weather-image

  9C° Slunj

Županija BEBE Podijeli

Za mališane u Karlovačkoj županiji 1.420.000 kuna jednokratne pomoći

Jednokratna novčana pomoć Karlovačke županije iznosi 1500, 00 kuna

Mališanima, odnosno njihovim obiteljima, rođenima u 2018. godini Karlovačka županija namijenila je 1.420.000,00 kuna novčane pomoći.

Svako novorođeno dijete na području Karlovačke županije po rođenju će tako dobiti 1500,00 kuna.

Uvjeti za ostvarenje tog prava je da jedan roditelj, odnosno posvojitelj, čije je dijete državljanin Republike Hrvatske, ima prijavljeno prebivalište na području Karlovačke županije ili ako je dijete strani državljanin da imaju stalni boravak u skladu sa Zakonom o socijalnoj skrbi. Simbolična je to mjera pronatalitetne politike Karlovačke županije, ističe pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, Predrag Korać.

-Dokumentacija koja je potrebna je preslik osobne iskaznice roditelja koji podnosi zahtjev, preslik rodnog lista i uvjerenja prebivališta za dijete kao i preslik računa na koji će se isplatiti rodiljna naknada. Rok za podnošenje zahtjeva je tri mjeseca od dana rođenja.

Financiranje iz tri izvora

No, s obzirom na lošu demografsku sliku, djeca na području Karlovačke županije dobivaju novčanu podršku iz tri izvora; od grada ili općine, županije i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Generalski Stol, Netretić, Ozalj i Ogulin daju po 2000,00 kuna i Slunj  1000,00 kuna, Karlovac 1500,00 kuna…

Mogući su i neki drugi oblici subvencija, naglašava Korać.

-Progresivni dječji nadoplatci na razini Republike Hrvatske. Dobar je primjer Francuske. Populacijska politika je jedan složen mehanizam i u tom mehanizmu treba planirati tri razine, državnu, regionalnu, odnosno županijsku i lokalnu.

Privlačenje iseljenih stanovnika, poticajne mjere za obitelji s više djece, olakšice i subvencije te stipendije za učenike i studente također bi u budućnosti trebalo pridružiti ovim mjerama pronatalitetne politike. S obzirom da pada broj stanovnika Karlovačke županije, poručuje Korać.

Pročitajte i ovo

BROJKE

65 pozitivnih danas u Karlovačkoj županiji, 40 bolesnih u bolnici, 1 na respiratoru, 2 umrlih