Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  30C° Karlovac

 • weather-image

  29C° Duga Resa

 • weather-image

  28C° Ogulin

 • weather-image

  29C° Ozalj

 • weather-image

  29C° Slunj

Karlovac BIT ĆE EKO PLUS Podijeli

Mandić: Elektrana na biomasu na Ilovcu ima građevinsku, bit će po ekološkim standardima i neće grijati Karlovčane

Gradskog vijećanika Živog zida zanimalo gdje će se skladištiti potencijalno opasni pepeo

Nova elektrana na biomasu i proizvodni pogon za pelete koju privatni investitor planira graditi na Ilovcu moderno je postrojenje s visokim ekološkim standardima. Projekt ima građevinsku dozvolu, ali toplinskom energijom koju proizvede Karlovčani se neće grijati.

Ukratko je to odgovor gradonačelnika Damira Mandića vijećniku Živog zida Bruni Dobraniću kojega je zanimalo zašto za taj projekt nije provedeno javno savjetovanje niti je rađena studija štetnosti na okoliš.

-Iz elaborata koji je priložen za dobivanje lokacijske dozvole možemo pročitati da će predviđena termoelektrana ispuštati u atmosferu stotine tisuća kubika stakleničkih plinova. Znači, 22 tone pepela na dan i da će u principu 1,5 tona tog pepela izlaziti iz termoelektrane u vidu aerosoli. Gdje planirate skladištiti tu količinu potencijalno opasnog otpada, pitao je Dobranić.

Građevinska dozvola dobivena je dok vi niste bili vijećnik niti ja gradonačelnik, u prošlom sazivu održana je tematska sjednica Gradskog vijeća, odgovorio mu je Mandić.

-To je jedno moderno postrojenje koje zaista ima, ne samo visoke ekološke standarde nego u jednom dijelu i iznad oonoga što hrvatski zakoni propisuju, dodao je.

Mandić je dodao kako nema mogućnosti da toplina iz ove elektrane uđe u toplinski sustav grada Karlovca.

– To je privatna investicija i ne postoji bilo kakva mogućnost da toplinska energija koja će se proizvoditi u toj elektrani na biomasu, bude i dio grijanja grada jer to je element investicije koji nama i našoj toplani u ovom trenutku financijski nije prihvatljiv.

Pročitajte i ovo

PRVA LOPATA

Obnova karlovačkog vrelovoda krenula danas na Rakovcu, kopanje gotovo idućeg ljeta