Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  30C° Karlovac

 • weather-image

  29C° Duga Resa

 • weather-image

  28C° Ogulin

 • weather-image

  30C° Ozalj

 • weather-image

  29C° Slunj

Život SUBJEKTIVNO O ŠTRAJKU Podijeli

Mandić: Štrajk prosvjetara je opravdan, ali sad je vrijeme da se nastavnici vrate u učionice

Kad se konačno napravi analiza koeficijenata neće biti mira u zbornicama

Štrajkao bih s nastavnicima da sam i dalje u prosvjeti jer o koeficijentima sam slušao od prvoga dana kada sam počeo raditi, rekao je gradonačelnik Damir Mandić upitan na aktualcu Gradskog vijeća podržava li štrajk i prosvjede svojih bivših kolegica i kolega.

Isto tako, kaže da štrajk promatra i kao ravnatelj jer je i na toj poziciji bio 10 godina i štrajkati nije smio.

– Ovaj štrajk je definitivno otvorio pravo pitanje u prosvjeti, a to su koeficijenti i razlog zašto prosvjetari štrajkaju je opravdan. Druga stvar, a ja govorim iz iskustva, jest činjenica da su se prosvjetari prvi puta oko nečega sami dogovorili što je isto dobro. Treća jako bitna stvar je da nikada, od devedesete na ovamo ni jedna vlada Republike Hrvatske nije prosvjetarima ponudila koliko ima je ponudila vlada Andreja Plenkovića.

Mandić ima i rješenje za štrajk, ali zna da ono ne bi bilo prihvatljivo ni sindikatima ni prosvjetarima. Predlaže naime da sindikati s vladom potpišu da se do 1.3. napravi analiza koeficijenata i analiza složenosti poslova, ali i da koeficijenti ne budu isti za nastavnike koji rade sa sedam, 15 ili 25 ljudi.

-Mislim da je vrijeme da se prekine sa štrajkom, da se nastavnici vrate u učionice, ali pod uvjetom da im Vlada da potpisano da će do 1.3. napraviti analizu koeficijenata. Uvjeren sam, sada govorim kao ravnatelj, kad se napravi analiza koeficijenata da u zbornicama neće biti mira. Kao ravnatelj sam radio 10 godina i uvijek sam imao problem nagraditi čovjeka koji više radi od onoga što mora raditi. Imao sam problem i kazniti nastavnika koji ne radi kako bi trebao raditi. Čini mi se da je ovaj štrajk nešto dobro i za prosvjetu i za Hrvatsku tako da sam nastavnik u školi štrajkao bih, da sam ravnatelj po zakonu ne bih smio, rekao je Mandić.

Dodao je i kako je ovo štrajk za dostojanstvo i poštivanje nastavnika, ali ne onog kojeg će im dati vlast ili politika već sami roditelji.

Pročitajte i ovo

KNJIŽEVNI KRUG KARLOVAC

Od 40 priča, najbolju je napisala Zagrepčanka Luna Tatjana Val