Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  26C° Karlovac

 • weather-image

  26C° Duga Resa

 • weather-image

  26C° Ogulin

 • weather-image

  26C° Ozalj

 • weather-image

  25C° Slunj

Crna kronika IGRA ŽIVACA Podijeli

Migranti se povukli s granice nakon više od 8 sati čekanja

Pitanje je trenutka kad će se ovakve situacije ponoviti

Nakon više od 8 sati čekanja i stajanja na samoj bosanskoj granici na Graničnom prijelazu Maljevac, migranti su se povukli i vratili što u kamp, što u centar Velike Kladuše.

Završila je tako igra mačke i miša ili bolje rečeno igra živaca između najprije njih dvjestotinjak s jedne strane te bosanske, a onda i hrvatske policije s druge strane.

Sve je započelo jutros oko 11 sati kad su brojni migranti u koloni pješice stigli iz obližnjeg migrantskog kampa i zakrčili najprije promet kroz Veliku Kladušu, a onda se pozicionirali na 70 metara od hrvatske granice. Zaustavila ih je bosanska policija uz pomoć hrvatskih kolega i cijelog dana držala “živi zid” kako migranti ne bi krenuli dalje. Uz helikopter koji je nadlijetao granicu, stigle su i brojne interventne postrojbe naše te bosanske policije, a cijelo vrijeme na vezi su bili i policijski dužnosnici dviju zemalja.

Najveći dio činili su mladi muškarci, no u ovoj skupini bilo je i nekoliko žena te djece. U jednom trenutku poletjelo je i kamenje dijelom prema bosanskoj, a dijelom prema hrvatskoj policiji. Dok su Bosanci držali zid, hrvatske su policijske snage bile raspoređene na mostu preko potoka Glina, ali i na obližnjoj livadi. Kako je vrijeme odmicalo, tako se pomalo skupina migranata osipavala, pa se kasno popodne njihov broj prepolovio, a navečer, negdje oko 20 sati su se i razišli. Ono što je zamijećeno jest da su neki od njih podigli i šatore uz samu prometnicu, očito planirajući noćiti s pogledom na hrvatsku granicu.

-Hrvatska policija provodi zakon i spriječava ilegalni ulazak u zemlju, štitimo državnu granicu, sažetak je poruke načelnika PU Karlovačke Josipa Ćelića koji je cijelo vrijeme boravio na “ničijoj” zemlji, točno između Bosne i Hrvatske. – Mi smo spremni, bez obzira na broj migranta, rekao je Ćelić.

Zanimljivo je da se među migrantima tijekom popodneva pojavilo i nekoliko osoba koje svakodnevno s njima komuniciraju u Velikoj Kladuši, a isto tako da je cijelo vrijeme s njihovim predstavnicima pokušavano dogovoriti “primirje” odnosno povlačenje migranata s granice. Očito nakon više od 8 sti čekanja na suncu, migranti su se odlučili povući, a većina njih krenula je natrag  prema kampu.

Vrlo brzo pojavile su se informacije kako je današnji dolazak na prijelaz Maljevac zapravo bio  još jedan način da se skrene pozornost na problem migranata kojih je iz dana u dan u Kladuši sve više. Nakon nedavnog obračuna i smrti Marokanca, Kladušani su sve više u brizi i s nelagodom gledaju na razvoj situacije. Neslužbeno se danas moglo čuti kako se migrante planira seliti u bivše hale Agrokomerca, ali i na druga mjesta u BiH, no je li to rješenje, nitko nije siguran. Isto tako, neki smatraju kako je ovo danas bila finta kojom su se snage dviju policija dovukle na jedno mjesto, dok je paralelno trajao “proboj” duž slobodnog dijela granice između Bosne i Hrvatske. Ono što je sigurno jest da je pred Karlovačkom županijom, ali i ostalim graničnim županijama u Hrvatskoj koje dodiruju BiH vruće ljeto jer će ovakvih akcija biti sve više, baš kao što i broj ilegalnih migranata raste gotovo nevjerojatnom brzinom iz dana u dan.

Pročitajte i ovo

DANAK MIGRACIJAMA

U ovoj godini na karlovačkim grobljima ukopano 9 migranata, samo u lipnju 7 i to najviše u Skakavcu