Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  17C° Karlovac

 • weather-image

  16C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  17C° Ozalj

 • weather-image

  16C° Slunj

Život MINISTAR LAKE RUKE Podijeli

Ministar Beroš cijepio u Karlovcu: Ne vjerujem da ćemo razmišljati o sankcijama za necijepljene, ali neka još jednom razmisle

“Od početka ove epidemije se borimo protiv toga da bude bilo kakvih sankcija. Međutim, kada to bude nužno onda ih moramo i uvesti”

Cijepljenje je jedna metoda koja onemogućava razvoj teške bolesti pa i smrt uz minimalne, gotovo nepostojeće rizike. Poručio je ministar zdravstva Vili Beroš danas u Karlovcu nakon što je cijepio dio Karlovčana drugom dozom Astra Zeneca cjepiva.

-Na žalost, u svakom društvu, u svakoj državi na svijetu postoje ljudi koji ne vjeruju struci, znanosti, medicini, negiraju ovo što se događa oko nas i to nije dobro. Više od 8.000 naših sugrađana preminulo je od ove teške bolesti. Cijepljenjem to možemo spriječiti, naglasio je Beroš.

Cijepljenje osigurava zaštitu uz minimalne rizike

Onima koji se ne žele cijepiti poručuje:

-Ne možemo misliti da smo sami na svijetu i da će nas virus mimoilaziti u širokom luku. Svatko od nas može biti izložen virusu, može se zaraziti, može razviti bolest, može razviti i teški oblik bolesti. Cijepljenje je jedna metoda koja to onemogućava uz minimalne, gotovo nepostojeće rizike.

No, rizici ipak postoje, dodaje Beroš.

-Morate znati da svaki, pa i najobičniji lijek, analgetik, ima određene moguće nuspojave, ali one su iznimno rijetke. No, ako komparirate to i činjenicu što od oboljelih, od 46 njih u sljedeća dva tjedna jedan će preminuti, je neusporedivi rizik. Dakle, cijepljenje je apsolutno najbolji put, najlakši način i garantira zaštitu od teških oblika bolesti i širenja virusa.

Borimo se protiv sankcija, ali kada bude nužno moramo ih uvesti

Za sad se u Hrvatskoj ne razmišlja o kažnjavanju onih koji odbijaju cijepljenje.

-Od početka ove epidemije se borimo protiv toga da bude bilo kakvih sankcija. Međutim, kada to bude nužno onda ih moramo i uvesti. U ovom trenutku epidemiološka situacija ide ka boljem i ne vjerujem da ćemo razmišljati o sankcijama, ali svima tima koji se protive znanosti i mogućnosti da se zaštite bih poručio da još jednom razmisle. Među onima koji su u početku bili tvrdokorni, ali kada su doživjeli u svojoj obitelji bolest ili se sami razboljeli, onda su promijenili mišljenje. Prema tome, samo je mijena stalna i vjerujem da će svijest doprijeti do svih nas, kaže Beroš.

Hrvatska se približava brojci od 50 % procijepljenih do kraja lipnja odnosno 1.680.000 građana očekuje se da će do tada biti zaštićeno od koronavirusa. I nakon tog datuma cijepljenje će se nastaviti

Iako je interes za cijepljenjem na punktu u dvorani Ekonomske škole i dalje velik, u Karlovačkoj županiji se posljednjih dana ipak bilježi blagi pad interesa.

Za cijepljenje u Karlovačkoj županiji građani neće dobivati nagrade

Zbog toga će, kako je rekao Beroš, na inovativan način ovdje pokušati procijepiti što više ljudi. Neće biti nagrađivanja već će cijepivo putem mobilnih timova doći do svih koji na cijepljenje ne mogu doći sami.

-Možemo razgovarati o određenoj stimulaciji, ali volio bih da svijest i spoznaja da na taj način štitimo sebe od najtežih oblika bolesti bude predominantna, kaže Beroš.

Do sada je u Karlovačkoj županiji utrošeno 58.700 doza cjepiva, 38.700 građana je primilo prvu, a 20.000 i drugu dozu cjepiva. Procijepljenost je trenutno naviše od 40 %

-U tisak će ići letci o dobrobiti cijepljenja koje ćemo ubaciti u sve sandučiće. Mislim da na nikakve nagrade ne trebaju. Dobrobit cijepljenja bi trebala svima do sad biti jasna i to da svatko tko želi može doći i cijepiti se trebala bi biti dovoljna nagrada, naglasio je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Branko Zoretić.

A Karlovčani koje je danas cijepio ministar Beroš svjedoče da ima laku ruku.

-Ima izvrsnu ruku, nisam ništa osjetio;  Čak je bio nježniji nego sestra zadnji puta, rekli su nam netom cijepljeni Karlovčanin i Karlovčanka.

Za cijepljenje u Karlovačkoj županiji više se ne treba naručivati, tko želi može doći od ponedjeljka do subote na punkt u dvoranu Ekonomske škole ili ispred županijskih domova zdravlja i birati jedno od četiri cjepiva.

Pročitajte i ovo

DUGA RESA TRAĐEDI

“Običan sam i takav ću ostat’. Susedi me više prate, a za inspiraciju treba proć’ na plac””