Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  13C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  12C° Ogulin

 • weather-image

  13C° Ozalj

 • weather-image

  12C° Slunj

Županija MINE I DALJE PRIJETE Podijeli

Ministar Božinović najavio: Najveće razminiranje šuma u Hrvatskoj počinje u srpnju u Josipdolu

Projekt će se provoditi u tri etape u Josipdolu, Tounju i Plaškom do 2023.. Cijela bi Hrvatska trebala biti čista od mina do proljeća 2026.

Najveći projekt razminiranja u Hrvatskoj tj. šuma na području Karlovačke županij započet će ovoga srpnja. Najavio je danas ispred Šumarije u Josipdolu ministar MUP-a i dopredsjednik Vlade Davor Božinović.

Radi se o projektu ukupno vrijednom skoro 242 milijuna eura, a djelomično je sufinanciran iz EU fondova. No, njegova veličina je i u tome što će konačno ovome kraju na raspolaganju biti nevjerojatno veliki, ali već desetljećima zarobljeni, drvni resursi.

-Ovim projektom razminirat će se najveći komad zemlje ove godine u Republici Hrvatskoj. Samo na općinu Josipdol otpada 3,3 četvorna kilometara. Dakle, pred nama je veliki posao i krećemo vrlo brzo, već krajem sedmog, početkom osmog mjeseca i radit ćemo sve do kraja godine kako bismo sustigli sve rokove koje smo postavili, rekao je Božinović.

Nositelj projekta razminiranja šuma Karlovac KARST su Hrvatske šume, a partner MUP. Voditelj Šumarije Josipdol Drago Rudančić kaže kako je projektom obuhvaćeno 1929 hektara šuma i šumskog zemljišta na području ekološke mreže Natura 2000 u Josipdolu, Tounju i Plaškom odnosno 17,1 četvornih kilometara.

Bit će razminirano 1709 hektara šuma

-Glavne aktivnosti uključuju razminiravanje ukupne površine od 1709 hektara. Kroz projekt ćemo poboljšati protupožarnu infrastrukturu, na skoro 22 hektara. Stvorit će se uvjeti za strukturalni i gospodarsko – održivi razvoj i upravljanje šumama. Kroz ovaj projekt smo osigurali i sredstva za rekonstrukciju 44 kilometra prometnica prema masivu Velike i Male Kapele.

Razminiranje u Karlovačkoj županiji provodi se desetljećima. Do sad je u razminiranje uloženo 300 milijuna kuna kojima je minski sumnjivih 200 kvadratnih kilometara svedeno na tek 40 kvadratnih kilometara uglavnom šuma.

U Karlovačkoj županiji za razminiranje ostalo 40 četvornih kilometara, uglavnom šuma

-Ovaj projekt za nas je iznimno vrijedan, a 40 kilometara kvadratnih koji su još pod minama odnosi se na naših šest općine – Cetingrad, Rakovicu, Tounj, Josipdol, Saborsko i Plaški. Mi se duboko nadamo da će za dvije, tri godine i ovaj preostali dio naše županije biti konačno riješen minski – sumnjivog prostora, rekla je županica Martina Furdek Hajdin.

Razminiranje šuma u ovom projektu provodit će se u tri etape i završiti krajem 2023., a do kraja 2026., cijelo bi područje Hrvatske trebalo konačno biti slobodno od mina.

-Ukupno je u Hrvatskoj nešto manje od 250 četvornih kilometara u osam županija. Posljednjih godina smo intenzivnije počeli povlačiti europska sredstva uključujući i ova za razminiranje i siguran sam da ćemo ovim tempom ispuniti cilj da na proljeće 2026. Hrvatska bude čista od mina, zaključio je Božinović.

Pročitajte i ovo

POTVRDU, MOLIM

Aladrović najavio: Od 1. listopada covid potvrde u zdravstvu i socijalnoj skrbi