Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  17C° Karlovac

 • weather-image

  16C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  17C° Ozalj

 • weather-image

  16C° Slunj

Karlovac NOVA TEHNOLOGIJA Podijeli

Mlada stabla u Karlovcu od sada zaštićena bojom, a ne trstikom

Nova tehnologija uglavnom se primjenjuje za zaštitu stabala mekane kore poput javora, lipa, divljih kestena, tulipanovca, sofora, gledičija

Kako bi spriječili oštećenja mladih stabala, koja su i posljednjih dana sađena diljem Karlovca, tvrtka Zelenilo ih je započela štiti novom tehnologijom. Tako sada, umjesto trstike koja je često bila na meti vandala ili pak pasa, stabla premazuju zaštitnom bojom. 

Boja ARBO-FLEX nudi zaštitni period od sedam godina i za to vrijeme boja “stari” i polako se rastvara na mrežasti način bez odvajanja od kore.

-Ovo je inovativan princip kojim se daje mogućnost prilagođavanja kore promijenjenim uvjetima sunčevog zračenja i temperaturnim ekstremima. Ovo sredstvo uglavnom se primjenjuje na zaštiti stabala onog drveća koje karakterizira mekana kora (javor, lipa, divlji kesten, tulipanovac, sofora, gledičija…), pojašnjavaju iz Zelenila.

Da bi se zaštitnu boju nanijelo prvo je potrebno mehanički očistiti koru, zatim staviti temeljni premaz, a nakon što se posuši, nanijeti ARBO – FLEX.

-Važno je istaknuti kako se premaz može nanositi tijekom čitave godine, kada su vanjske temperature zraka više od 10 °C i deblo nije mokro ili zaleđeno, dodaju u Zelenilu.

Pročitajte i ovo

DUGA RESA TRAĐEDI

“Običan sam i takav ću ostat’. Susedi me više prate, a za inspiraciju treba proć’ na plac””