Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  16C° Karlovac

 • weather-image

  16C° Duga Resa

 • weather-image

  15C° Ogulin

 • weather-image

  16C° Ozalj

 • weather-image

  16C° Slunj

Karlovac NA NJIMA SVIJET OSTAJE Podijeli

Mladi Karlovčani na 21. regionalnom digitalnom zasjedanju EU parlamenta mladih Hrvatske

Raspravljali o nizu ozbiljnih tema i ponudili rješenja

Regionalno digitalno zasjedanje Europskog parlamenta mladih Hrvatske (European Youth Parliament Hrvatska), točnije njegovo 21. izdanje, održano je i u Karlovcu.

Mladi, a radi se o karlovačkim gimnazijalcima i jednom učeniku Ekonomsko – turističke škole su tijekom protekla tri dana putem zoom aplikacije pratili i sudjelovali u timovima i zadnjeg dana prezentirali grupni rad putem debata.

Tijekom virtualnog zasjedanja radili su naporno tijekom cijelog dana – kao glavni organizatori, predsjednik i voditelji timovi, tako i mladi delegati, tj. predstavnici svojih država u Europskom parlamentu mladih Republike Hrvatske.

Predstavnici su se uključili iz mnogih europskih država: Francuske, Albanije, Luksemburga, Švedske, Cipra, Italije, Danske, Bosne i Hercegovine, Grčke, Armenije. Našu državu su uz Karlovčane predstavljali i mladi iz Zagreba i Rijeke

Mogli su sudjelovati u jednom od šest timova koji su se borili za prolazak koji bi im omogućio da njihove ideje i rješenja problema budu uvaženi na sjednicama europskog parlamenta u Bruxellesu.

Teme od liječenja karcinoma u pandemiji, zabrane pobačaja, zabrane hidžaba do eutanazije i ribarenja

Tim BECA se bavio liječenjem osoba oboljelih od raka za vrijeme pandemije i opterećenjem bolnica tijekom pandemije COVID – 19 virusa. Tim FEMM I se bavio temom zabrane pobačaja i kako omogućiti ženama slobodu biranja i odlučivanja.

Tim FEMM II bavio se temom nošenja hidžaba na javnim mjestima koja je bila potaknuta zakonom koji je donijela francuska vlada kojim se obvezuje zabrana nošenja hidžaba kod maloljetnih djevojaka, a iznosili su i rješenje problema kako ženama muslimanske vjeroispovijesti omogućiti slobodu i ravnopravnost.

Tim LIBE I bavio se temom raznolikosti u vjeri, vjerskim nejednakostima potaknutim terorističkim napadima u Francuskoj.

Tim LIBE II bavio se temom eutanazije te je raspravljao o španjolskom zakonu kojim se legalizira čin eutanazije. Tim PECH bavio se temom ribarenja u europskim morima, zaštiti morskih životinja i utjecaju otpada na život u morima.

Mladi koji su predstavljali grad Karlovac na 21. Europskom parlamentu mladeži su učenici Gimnazije Karlovac: Kalista Kranjčec, Michaela Gojević, Ratko Škaljac, Barbara Bosanac, Magdalena Petrunić, Ema Vučinić, Jana Islamović, Petra Matan, Sara Tarabić, Dora Lauš, Vanja Jurić, Ana Lena Špišić, Lana Golub, Stella Novosel, Ana Belobrajdić, Gabrijela Domjančić, Nika Vitas i Mia Malović te učenik Ekonomsko – turističke škole Karlovac Bruno Jurković.

Glavne organizatorice za Karlovac bile su Mihaela Šimunić i Dora Kurobasa, a predsjednik ovog zasjedanja bio je Amar Rahić.

Foto: Ilustracija/FB European Youth Parliament

Pročitajte i ovo

ČISTOĆA KARLOVAC

Mobilno reciklažno dvorište ovaj tjedan u naseljima 10 mjesnih odbora