Mladi u Prirodoslovnoj školi radili čvarke, sireve, cvjetne aranžmane, zdravi sladoled, ali i predstavili znanja iz veterine: Ovo su zanimanja koja nas ispunjavaju
Karlovačka škola domaćin sjajnom događaju kojim se promiču zanimanja vezana za prehranu, poljoprivredu i veterinu
Kako se zdravo hraniti, napraviti domaći sir ili cvjetni aranžman, zasladiti se dobrim i zdravim sladoledom ili napraviti dobre slavonske čvarke, sve to moglo se doznati danas na Danu otvorenih vrata i Sajmu znanja održanom u karlovačkoj Prirodoslovnoj školi. Učenici ove škole bili su domaćini susretu koji je okupio i njihove kolege iz Požege i Pitomače, tako da je škola vrvila mladim ljudima koji su prehranu, poljoprivredu i veterinu odabrali kao svoju budućnost.
Veterinarski tehničar je sjajan smjer, uči se o životinjama
Tamara Špelić sada je učenica prvog razreda smjera veterinarski tehničar i kaže da je ovaj smjer doista zanima. Na prvoj godini imaju uvod u veterinu, uzgoj domaćih životinja i anatomiju što im je neophodno.Od vrtića je znala da želi raditi taj posao, otkriva nam.
Njene nešto starije kolegice poput Leone Malčak iz četvrtog razreda ne krije oduševljenje smjerom veterinarski tehničar.
-Odličan je to smjer, učimo svašta o životinjama, a trenutno kako ih liječiti i kakve su sve bolesti kod njih, opisuje. Njen završni rad u srednjoj ipak je na temu pčela o kojima zna sve, od načina njihovog života do izrade saća i propolisa.
se baviti sa životinjama, otkriva nam.
U aranžmanima s cvijećem važno je imati mašte
U Prirodoslovnoj školi, doista, cvate cvijeće. Naime, njihov smjer cvjećara okuplja zaljubljenike u cvjetove svih vrsta, boja i oblika. Valentina Stanić iz drugog razreda otkrivada trogodišnji smjer cvjećara ima i stručnu te školsku praksu kroz koju uče o cvijeću, biljkama, a onda i najvažnije – kako lijepo urediti aranžman cvijeća, da ne bude “prazan”.
-Učimo kroz zabavu i maštu, dodaje.Bitno je da se ništa u aranžmanu ne vidi, da se popuni sa zelenilom i da cvijeće bude bujno i lijepo, poručuje.
Jedno od također atraktivnih zanimanja je i nutricionist.
Jesti raznovrsno i zdravo, uz puno kretanja
Smjer pohađa Lorena Popović i učenica je trećeg razreda smjera nutricionist.
– Cilj je hraniti se raznovrsno, jesti na isti način, nije zabranjeno jesti masno ili slatkiše, već se treba i kretati. Zdrava i uravnotežena prehrana je cilj, a ne otići u teretanu, provesti tamo dva sata, izgubiti kalorije pa se onda kod kuće natrpati se slatkišima i lošom hranom.
S njom se slaže i Iva Domitrović uz poruku da ljude, a osobito mlade treba osvijestiti o pravilnoj prehrani. – Puno je kod nas pretilih, a i mladi ljudi te djeca sve se više susreću s tim problemom.
Sirevi iz Prirodoslovne sjajnog su okusa
A da ne uče samo kako jesti, već i pripravljaju svoje sireve u školskoj sirani, najbolje objašnjava Roka Puljak, također buduća nutricionistica. Ona uz svoje kolegice radi domaći sir, škripavac, s vlascem i domaći slani sir.
– Uvijek radimo domaće sirove s kravljim mlijekom i da čim više koristimo domaće proizvode.
Otkriva da dobar sir ovisi o temperaturi i o tome što se u njega stavljaju, a one stavljaju sirilo i kulturu, pa zagrijavaju sve i hlade, a potom odlazi u kalupe.
Izrada sira dio je praktične nastave u ovom smjeru i najbolje pokazuje da se ovdje ne uči samo iz “knjige” već i praktično.
Slavonski čvarci su tradicija koju ne treba izgubiti, kaže Slavonac Mihael
U Karlovac su danas stigli i učenici srednje strukovne škole iz Požege te Pitomače. Požežani su pripremali čvarke, a Mihael Samardžić iz Poljoprivredno prehrambene škole u Požegi uči za mesara.
U dvorištu Prirodoslovne škole danas je s kolegama rezao svinjsku slabinu koju su kasnije “topili” da bi dobili čvarke.
A slavonski čvarci su tradicija koju oni ne žele izgubiti.
– Najprije ih režemo u promjeru 2-3cm, a onda topimo na laganoj vatri pa pojačavamo sve dok čvarci ne dobiju smeđkastu boju, gotovi su nakon sat i pol, kaže Mihael koji nakon školovanja već ima rezerviran posao u jednoj mesnici.
Sladoled s prirodnim zaslađivačima, a škola će imati i plastenik
U Prirodoslovnoj školi rade i sladoled, a ledena radionica danas je bila super posjećena.
Leona Tuškan otkriva da rade sladolede s prirodnim, zdravim zaslađivačima, ali i da je okus šumskog voća najbolji.
A da je izbor zanimanja koje nudi Prirodoslovna škola doista najbolji izbor, potvrđuje i ravnatelj Nenad Klasan.
Čak 224 učenika pohađa trenutno ovu školu, a ovakvi događaji služe promociji zvanja i znanja.
-Obrazujemo agroturističke tehničare, veterinarske tehničare, nutricioniste, cvjećare, vinogradare i vinare te voćare, kaže Klasan ponosan na kvalitetu kadrova, ali i na projekt kojeg škola započinje.
Radi se o velikom plasteniku površine 500 m2 za hidroponski uzgoj bilja koji će biti za uzgoj bilja u svim godišnjim dobima, ali i sjajna stvar za praktičnu nastavu.