Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  23C° Karlovac

 • weather-image

  23C° Duga Resa

 • weather-image

  22C° Ogulin

 • weather-image

  23C° Ozalj

 • weather-image

  22C° Slunj

Karlovac MOŽE LI SE ILI NE Podijeli

Možemo! i u Karlovcu traži javni registar gradske imovine: Jedino tako moguć zaokret u stambenoj politici

Kad bi registri bili otvoreni, nekretnine bi mogle ići u najam građanima

Nema niti jedan razlog da registri javne imovine ne budu javni, naglasile su danas u Karlovcu saborska zastupnica platform Možemo! Sandra Benčić i Ana Matan iz karlovačke organizacije.

Povod je njihove pressice na Starom placu bila je strategija upravljanja gradskom imovinom koju je nedavno donio Grad Karlovac. Bojimo se da ova strategija neće donijeti nikakav zaokret, kaže Matan.

-Grad kaže da smo dobili jedan fantastičan film koji mi, međutim uopće ne možemo gledati. Zašto? Zato što najvažniji dio te strategije upravljanja nekretninama, registar nekretnina i imovine Grada Karlovca, nije javan.

Upravo javno dostupan registar državne, gradske ili općinske imovine je garancija dobrog upravljanja tim nekretninama. Isto vrijedi i za registar imovine koja je u postupku povrata.

Stanove u dugoročni najam po cijeni nižoj od tržišne

Tek tada moguća je i promjena stambene politike koja bi svakom građaninu omogućila dom, kaže Benčić.

-Ono što želimo u svim gradovima provesti kao politiku je uvesti programe javnog stanovanja. To konkretno znači da se postojeća imovina stavlja u funkciju stanova koji se daju u dugoročni najam, posebno mladim ljudima i obiteljima, po cijeni koja je znatno niža od tržišne. Druga stvar je da se grade nove stambene jedinice koje će biti stavljene isto u tu funkciju ili u funkciju otkupa kroz najam, pojasnila je Benčić.

Možemo! traži javno objavljivanje svih registara imovine u Hrvatskoj te da se konačno izradi registar državne imovine. Za njega je država već dvaput dobila više milijuna eura europskoga novca, ali registar još uvijek ne funkcionira.

Pročitajte i ovo

NJUŠKE

U Utinji na udomljavanje čeka 150 pasa, možda netko baš ovdje čeka da vam uljepša dan