Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  20C° Karlovac

 • weather-image

  20C° Duga Resa

 • weather-image

  19C° Ogulin

 • weather-image

  20C° Ozalj

 • weather-image

  20C° Slunj

Županija REAKCIJA Podijeli

Možemo! Karlovac: Odluka da paketi zamijene novčanu naknadu za novorođene je štetna

Paketi opreme koje je dožupanica Hajsan Dolinar najavila na sjednicama Županijske skupštine ne mogu biti adekvatna zamjena za financijsku pomoć

Najava vraćanja županijske naknade za novorođenčad, ali kroz pakete s opremom, a ne kao prije s 1500 kuna, izazvala je negodovanje karlovačke lokalne grupe Možemo!. Protive se najavljenoj odluci Županijske skupštine jer je, kako kažu, paket nepoznatog sadržaja, nepoznatih proizvođača i dobavljača.

U svom priopćenju, koje potpisuje Ana Matan, imeđu ostalog podsjećaju da “isplata ove naknade olako je privremeno obustavljena od 1. travnja odlukom bivšeg župana Jelića, njen povratak najavljuje se kao poboljšanje, a u stvari se radi o štetnoj odluci“.

Paketi opreme za novorođenče koje je dožupanica Vesna Hajsan Dolinar najavila na sjednicama Županijske skupštine ne mogu biti adekvatna zamjena za financijsku pomoć. Prema onome što javnost može doznati iz dožupaničinih objašnjenja, paket koji se planira dodjeljivati za djecu rođenu od 1. listopada sadržavat će proizvode čija je korist za većinu obitelji upitna, naglašavaju u Možemo!.

Oprema je stvar izbora, a što je u paketu ne zna se

Osim što se opremu i higijenske potrepštine treba pripremiti prije rođenja djeteta, izbor opreme za novorođenče stvar je i životnog stila – platnene ili jednokratne pelene, više ili manje kozmetike, vlažne maramice ili voda.

-Dožupanica Hajsan Dolinar u svom je obrazloženju spomenula istraživanje potreba roditelja, ali javnost još nije saznala detaljnije ništa o tome tko je i kako ispitao te potrebe. Pitamo se tko uopće može znati individualne potrebe i prilike? Zašto nekome gurati tetra pelene ako ih ima dovoljno od starije djece, prijatelja i rodbine, a nedostaje mu autosjedalica za još jedno dijete u obitelji? Autosjedalica je zakonski obavezna i ima rok trajanja (ako niste znali). Ili kolica? Kome je problematično ako mama i tata kupe stolicu za hranjenje ili 4-5 metara drva. Zar grijanje nije za dijete?, pitaju iz karlovačkog Možemo!.

Traže transparentnost odluke i nabave paketa

Upozoravaju i da postupak nabave oko tisuću paketa vrijednosti 1500 kuna s popustom mora biti proveden transparentno i u skladu sa zakonskom procedurom.

-Dožupanica Hajsan Dolinar ističe da su odabrani proizvodi domaće proizvodnje. Time sugerira da je izbor već izvršen, a javnost ima pravo znati koji će proizvođač ili dobavljač time ostvariti profit. Pozivamo stoga Županiju da objavi detaljne podatke i dokumente vezane uz najavljenu odluku.

Ne činite veću štetu

Na kraju, Možemo! vladajućima u Županiji poručuje:

– Ako nisu dovoljno socijalno osjetljivi i ne znaju pametnije raspolagati proračunskim sredstvima, onda neka barem u posljednjoj godini mandata ne čine veću štetu i ostave roditeljima mogućnost da i dalje, sami nabavljaju što je njihovu djetetu potrebno.

Pročitajte i ovo

ZA NAJMLAĐE

Objavljena konačna lista za upise u dječje vrtiće Karlovca