Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  12C° Karlovac

 • weather-image

  12C° Duga Resa

 • weather-image

  11C° Ogulin

 • weather-image

  12C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Život TRI RJEŠENJA Podijeli

Možemo! nije za rušenje HE Lešća: Obavijesti o valu preko sustava za mobitele, na plažama preko displeja i 3 mjeseca obustave puštanja brane

Građani sada žive izvan informacija, brana se pušta kad god to HEP poželi, a ne mora biti tako

Iako je prije skoro 12 godina malo tko od građana razmišljao, a kamo li bio protiv izgradnje Hidroelektrane Lešće na rijeci Dobri, u Karlovačkoj županiji danas vjerojatno nema toga tko o njoj misli pozitivno. No, ona je tu, a karlovački Možemo! je ponudio tri rješenja kojima je brzo moguće umanjiti njen utjecaj na rijeku, ali i živote ljudi, biljaka i životinja.

HE Lešće je veliki promašaj, građani pod stresom zbog nepredvidivosti brane

-Gledajući s odmakom od skoro 12 godina koliko postoji, Hidroelektrana Lešće je jedan veliki promašaj. Vrlo negativno je utjecala na prirodu i okoliš i same ljude koji žive u neposrednoj blizini. Hidroelektrana Lešće danas izaziva stres stanovnicima uz rijeku Dobru zbog nepredvidivosti same brane. Građani žive izvan informacija, brana se pušta kad god to HEP poželi, rekao je Gordan Begler na današnjoj pressici održanoj ispred karlovačkog HEP-a.

Možemo! nije za radikalna rješenja poput rušenja brane, ali predlažu tri za koje vjeruju da vrlo brzo mogu rezultirati manje neizvjesnom odlasku na rijeku Dobru.

Na mobitele stižu razne obavijesti – o potresima, parkingu, stanju računa. Zašto ne bi i o vodnom valu

Prva mjera je korištenje modernih tehnologija za obavještavanje građana o otvaranju brane preko mobitela.

Nakon svakog puštanja brane i protesta građana vidljivo je da HEP nije tako lak “na okidaču”. -U zadnjih nekoliko godina primjetan je manji broj puštanja, pod pritiskom javnosti razmislit će tri puta hoće li pustiti vodni val, kaže Begler

-Vi na svoj mobitel dobivate dnevno razne obavijesti od banaka, bolnica za najavljene preglede, obavijesti o isteku parkinga itd. Iz kojeg razloga HEP kao jedna deklarirano moderna tvrtka ne koristi iste te tehnologije. Radi se o svega par desetaka tisuća kuna da se taj sustav informiranja osposobi. Budući da i sama HE Lešće funkcionira automatizmom, ona nema posadu već se navodi daljinski, tako je moguće uz pokretanje turbine informirati javnost da je val pokrenut npr. danas u dva popodne. Ljudima koji su nizvodno dat će to dovoljno vremena da predvide za koliko će vremena doći val, kaže Begler.

Digitalni ekrani na plažama uz Dobru čekali bi samo jedan “tramvaj”

Druga mjera su digitalni ekrani uz samu Dobru koji bi kupačima na plaži dali do znanja što se dešava uzvodno, na brani. Radi se o ekranima poput onih na zagrebačkim tramvajskim stanicama.

-Postoji oko dvadesetak točaka, kupališta od Lipe, Krvavog mlina, Grduna i tako dalje na koje se može postaviti ovakav displej. Bio bi napajan autonomno, solarnom energijom i ne bi dodatno koštao. Ovaj displej imao bi informacije o jednim jedinim “tramvajem” kojeg čekamo, a to je vodni val iz Lešća. Na displeju treba biti samo navedeno kada je vrijeme puštanja i kada se očekuje na kojoj od lokacija.

Ljeti, od 10. lipnja do 10. rujna, obustava rada HE Lešće

Za HEP bi to bila investicija od oko 300 tisuća kuna. Treća i najvažnija mjera stranke Možemo! je potpuna obustava rada elektrane u tri ljetna mjeseca – od 10. lipnja do 10. rujna, kada građani na Dobri intenzivno borave.

-HEP bi tako izgubio svega nešto preko 10 % proizvodnje struje godišnje, naglasio je Begler pozvavši građane i medije da nastave s pritiskom na nadležne kako bi se posljedice HE Lešće konačno smanjile.

Vijećnici Možemo u karlovačkom Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini, najavljeno je, ove će ideje gurati i službeno, kroz procedure u tijelima lokalne samouprave. (T.P.)

Pročitajte i ovo

ODBOJKA

Karlovčanke novu sezonu Superlige otvaraju domaćim ogledom s Nebom, mlađe kolegice na startu sezone putuju u Petrinju