Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  20C° Karlovac

 • weather-image

  20C° Duga Resa

 • weather-image

  20C° Ogulin

 • weather-image

  21C° Ozalj

 • weather-image

  20C° Slunj

Karlovac NEMA SPECIJALIZACIJA Podijeli

Možemo! upozorava: Za 3 godine trećina liječnika obiteljske medicine ide u mirovinu, a novih nema

Trebali bi ovog časa na specijalizaciji imati barem 10 liječnika obiteljske medicine. Njihova specijalizacija traje 5 godina, ali specijalizacija za njih nema

Kada za tri godina jedna trećina obiteljskih liječnika u Karlovcu ode u mirovinu neće ih imati tko zamijeniti. Upozorila je politička Platforma Možemo ispred Stare bolnice na Dubovcu.

Liječnica Vlatka Krizmanić kaže da će se to dogoditi zato što na specijalizaciji trenutno nema dovoljno mladih liječnika. I to ne zato što nisu bili zainteresirani već zato što za primarnu medicinu specijalizacije nisu dodjeljivane.

-Znači trebali bi ovog časa na specijalizaciji imati barem 10 liječnika obiteljske medicine jer u narednih pet godina, koliko traje njihova specijalizacija, mi bi već trebali imati specijalistu.  U Domu zdravlja trenutno imamo samo dvije doktorice koje su specijalistice od 11 ordinacija obiteljske medicine pa je trebalo pružiti priliku za ovih sedam. Nas je bilo puno tu koji smo radili i imali smo interes za specijalizaciju iz obiteljske medicine, ali one na žalost nisu dodjeljivane.

U pojedinim ordinacijama liječnici se mijenjaju svakih par mjeseci

Već sada se zbog nedostatka kadra u pojedinim ordinacijama obiteljske medicine u karlovačkom Domu zdravlja gotovo svakih par mjeseci mijenja “izabrani” liječnik.

Slična situacija je i s pedijatrijom i ginekologijom. Stariji liječnici su blizu mirovine, a novih koji bi ih zamijenili, nema.

Potpuno drugačija slika je u karlovakoj bolnici, napominje dr. Krizmanić. Tamo se u naredne četiri godine planira 50 specijalizacija, dok će ih u županijskim domovima zdravlja u istom razdoblju biti tek šest.

A i kad rade liječnici obiteljske medicine pretvoreni su u “administratore” zdravstvenog sustava – pišu uputnice, potvrde, broje kilometre, kontroliraju bolovanja, a često su i sami zbog toga kontrolirani od HZZO-a.

S jednim, a ne šest ravnatelja domova zdravlja godišnje bi se uštedjelo više od 1,5 milijuna kuna

-Najamnje se bavimo medicinom i to je problem, kaže Krizmanić, ali i nudi rješenje.

Kako je nedostatak novca izgovor za mali broj specijalizacija, Krizmanić kaže kako bi novca moglo biti kada bi se po uzoru na neke druge županije, sve uprave domova zdravlja, a u Karlovačoj županiji ih je šest, svele pod jednu.

Karlovačka bolnica ima 1000 zaposlenih i jednog ravnatelja. Najveći dom zdravlja u Karlovačkoj županiji je karlovački sa 126 zaposlenih. Ukupno je 6 domova zdravlja i svaki ima svoju upravu. Samo za članove njihovih upravnih vijeća godišnje se plaća 250.000 kuna

-Sada imamo na šest lokacija šest ravnatelja, šest uprava, šest administrativnih djelatnika, pravnika i ostalog nezdravstvenog kadra. A mogli bi i dalje na šest lokacija imati domove zdravlja, ali bi mogli imati jednog ravnatelja i na taj način uštedjeti više od milijun i pol kuna godišnje. Za te novce može se godišnje omogućiti jedna specijalizacija i može se kupiti mamograf, rendgen aparta i slično.

Tako bi se mogla širiti djelatnost domova zdravlja, a povećao bi se i interes mladih liječnika za ostankom u Karlovcu.

Građani drugog reda u Karlovcu su svi koji nisu članovi HDZ-a

A nakon što je stanovnike zapadnoga dijela grada nazvala građanima drugoga reda zbog svega što trpe uslijed radova na državnoj cesti D6, koordinatorica karlovačke Platforme Možemo Draženka Polović se ispričala. Nisu samo građani drugog reda nego i svi oni koji nisu, kako je rekla, “privilegirani, moćni, bogati i povlašetni članovi HDZ-a.

-Pokazala je to afera tajnog cijepljenja upravo te struktre ove organizacije, dodala je Polović naglasivši da je izvjesno da oni osim privilegija pri zapošljavanju, napredovanju, gradnji infrastrukture, imaju “i veće šanse za preživljavanje” od drugih građana Karlovca.

-Sramotno je da postoje liječnici, od državnog stožera d karlovačke bolnice, kojima je stranačka iskaznica ispred Hipokratove zakletve, naglasila je i pozvala sve liječnike i zdravstvene djelatnike da se takvoj praksi suprotstave.

Pročitajte i ovo

ZABAVA NA RIJECI

Ljeto na Mrežnici prepuno događanja: škola plivanja, supovi, i tradicionalni vaterpolo