Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -5C° Karlovac

 • weather-image

  -6C° Duga Resa

 • weather-image

  -7C° Ogulin

 • weather-image

  -5C° Ozalj

 • weather-image

  -6C° Slunj

Županija MANJE MULJANJA Podijeli

Mulj s karlovačkog pročišćivača postaje građevinski materijal, a novo postrojenje sljedeće godine smanjit će ga s 2000 na 750 tona!

Gradi se postrojenje za solarno sušenje vrijedno više od 15 milijuna kuna

Mulj iz pročišćivača otpadnih voda u Karlovcu postaje građevinski materijal koji se koristi diljem Hrvatske, a sa sadašnjih 2700 tona godišnje karlovački Vodovod i kanalizacija planiraju smanjiti njegovu količinu na 750 tona izgradnjom postrojenja za solarno sušenje.

Pročišćivač otpadnih voda na Gornjem Mekušju kao nusprodukt daje upravo mulj, a karlovački VIK prvi je u Hrvatskoj problem tog otpada počeo i rješavati prije deset godina.

Trenutno se karlovački mulj odvozi u Benkovac gdje miješanjem s anorganskom materijom poput pepela, postaje građevinski materijal. Takav se ugrađuje kod izgradnje manje opterećih šumskih cesta, sportskih terena, protuplavnih nasipa, pokrivki na odlagalištima otpada i slično, diljem Hrvatske.

No uz to što prestaje biti otpad pa se koristi u građevini, troškovi zbrinjavanja mulja su prilični, a ni količine nisu zanemarive. No, za godinu i pol to bi trebala biti stvar prošlosti.

U VIK-u, naime, u sklopu aglomeracije planiraju još jedan sjajan pothvat – izgradnju uređaja za solarno sušenje tog istog mulja čime će količinu od sadašnjih 2700 tona smanjiti na nevjerojatnih 750!

Uređaj za solarno sušenje mulja činit će dvije hale, dužine 84 metra i širine 13 metara, postavljene paralelno na udaljenosti od tek 2 metra. Radovi su vrijedni ogromnih 15,2 milijuna kuna, a trebali bi biti gotovi do srpnja sljedeće godine, objasnio je za Radio Mrežnicu Ivan Klokočki.

Trenutno su napravljeni radovi na pilotiranju objekta, te se radi temeljna ploča. S dolaskom ljepšeg vremena, živnut će i drugi radovi.

Solarni uređaj je i okolišno “friendly”, a o učinkovitosti najbolje govori podatak da će sa sadašnjih 75 % udjela vlage u mulju, postotak pasti na tek 10. Tako dehidrirani mulj, laički rečeno, puštat će i manje neugodnih mirisa, što također nije nezanemariv podatak.

Pročitajte i ovo

ODBOJKA

Ipak bez čuda u Zagrebu: ‘Mladostašice’ odigrale jako dobru utakmicu, glatko nadigrale ‘Kelteksice’ i prošle u finale Kupa