Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  19C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  19C° Ogulin

 • weather-image

  18C° Ozalj

 • weather-image

  18C° Slunj

Županija EPIDEMIJA RAKA Podijeli

Muškarci u Karlovačkoj županiji uz one u Brodsko posavskoj najviše obolijevaju od raka

Rak je drugi najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj

Danas je Međunarodni dan borbe protiv raka, a najnoviji podaci o ovoj bolesti među Hrvatima nisu nimalo ugodni. Najveći broj oboljelih muškaraca od raka u Hrvatskoj je u Brodsko-posavskoj i Karlovačkoj županiji, a ova opaka bolest pogađa najviše žena u Požeško-slavonskoj županiji.

Pokazala su to najnovija istraživanja.Rak je drugi najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj, nakon bolesti srca i krvnih žila. Ova opaka bolest krivac je za 50 posto smrti žena i 35 posto muškaraca. Rak prostate i pluća kod muškaraca te rak dojke i kolorektuma kod žena najčešće su vrste raka. U Hrvatskoj je u 2017. godini zabilježen 25.221 novooboljeli, od čega je 13.449 muškaraca i 11.772 žene, pokazuju procjene Međunarodne agencije za istraživanje raka. Iste godine od raka je umrlo 8175 muškaraca i 6264 žene.

U brojnim savjetima kako spriječiti ovu bolesti, stoje i savjeti o 70 posto prehrane koju čini povrće. Naime, rak najčešće povezuju s prehrambenim navikama. Najjednostavnije je slijediti pravilo da 2/3 prehrane potječe iz biljnih, a do 1/3 iz životinjskih izvora – voće i povrće, mahunarke te cjelovite žitarice i sjemenke, uz ograničeni unos zasićenih masnoća i soli.

Savjeti:

-citrusi, rajčica, bundeva, lubenica, kelj, brokula preporučuju se uzimati za prostatu

-isnato povrće odličan je saveznik u oporavku nakon karcinoma dojke, potom kupus i kelj, a za prevenciju je odlično maslinovo ulje, sjemenke, orašasti plodovi…

-alkohol i gazirana pića su neprijatelji probave pa se za prevenciju raka debelog crijeva preporučuje manje crvenog mesa, prestanak pušenja, više voća i povrća, jogurta, acidofila i vježbanja

-rak pluća je pak izlječiv u 50 posto slučajeva,a pušači koji popuše između jedne i 14 cigareta dnevno imaju osam puta veći rizik umiranja od raka pluća u odnosu na nepušače.

Vezani članci

Pročitajte i ovo

O AKTUALNOSTIMA

Grmoja u Karlovcu: Fokusirani smo na probleme u zdravstvu