Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  8C° Karlovac

 • weather-image

  8C° Duga Resa

 • weather-image

  7C° Ogulin

 • weather-image

  9C° Ozalj

 • weather-image

  6C° Slunj

Karlovac MOSTOVI KARLOVAČKI Podijeli

N. Badovinac: Banijanski most u Karlovcu je u lošem stanju. Što bi o njemu napisala građevinska inspekcija?

Građani ne znaju ni kakvo je stanje ostalih mostova u gradu pa Badovinac pita Mandića ima li Grad plan održavanja mostova

Zbog lošeg stanja Banijanskog mosta na kojem bi se kroz nekoliko dana trebao održati Ivanjski krijes, prva u nizu manifestacija u povodu 440. rođendana Karlovca, bivši gradski vijećnik Karlovčanin Nikola Badovinac od gradonačelnika je zatražio javno očitovanje o stanju svih karlovačkih mostova.

– Dio programa održava se na Banijanskom mostu, a zapravo se velik dio posjetitelja manifestacije taj dan kreće mostom ili se zadržava na njemu i gleda krijesove i vatromet. Ono što mene brine jest loše stanje Banijanskog mosta koje se lako utvrdi vizualnom kontrolom i koje nas baš i ne prikazuje kao “grad susreta” jer ne možemo turistima ponuditi ovakvu lokaciju za “susret”. Ili možemo?, pita Badovinac.

Kako piše Mandiću u svom otvorenom pismu, gotovo svaki dio mosta je u lošem stanju  – djelomično ga je zahvatila korozija, limovi uz nogostup ili su loši ili ih nema što je opasnost za pješake, nogostup je propao s obje strane…

– Zanimljivo bi bilo saznati stanje mosta s donje strane jer ipak nešto (oštećenja kosntrukcije) mora utjecati na propadanje. Vizualno sam utvrdio još nedostataka, ali želio bih da konačni zaključak donesu stručnjaci. Slučaj propadanja zagrebačkog mosta preko Save potaknuo me da se zapitam što bi građevinska inspekcija Državnog inspektorata napisala o Banijanskome mostu, kaže dalje Badovinac.

Zanima ga što Grad čini po pitanju održavanja Banijanskog mosta, ali i ostalih mostova na području grada. Posljednja intervencija na Banijanskom je bila 2011. godine kada je saniran zbog ranijeg neadekvatnog održavanja što je IGH i napisao u izvještaju te ojačavan zbog prolaska tereta težine 236 tona.

– Smatram da biste Vi kao odgovoran gradonačelnik trebali javnost upoznati sa stanjem mostova na području grada. Nažalost, mi stanovnici ovog grada već dugo nismo vidjeli da se na bilo kojem mostu u gradu radi redovito održavanje konstrukcije (prije nekoliko je godina rađen zahvat na tzv. jugoturbinskom mostu), kaže Badovinac i pita:

– Kada planirate ukloniti nedostatke na Banijanskom mostu? Pretpostavljam da nije bio plan nedostatke ukloniti prije Ivanjskog krijesa 2019.? Možete li javnost upoznati sa stanjem mostova na području grada? Ima li Grad Karlovac Plan  održavanja mostova? Ako ima predlažem, da ga postavite na službenu gradsku stranicu. Može li se pozvati građevinska inspekcija Državnog inspektorata da pregleda sve mostove na području grada? Smatram da biste ih trebali pozvati te da bi javnost morala znati što piše u izvještaju.

Odgovore na pitanja Badovinac od gradonačelnik Mandića traži javno, baš kako ih je sam postavio.

Pročitajte i ovo

IZLOŽBA VAU VAU

U Karlovcu međunarodna izložba pasa, njih 1500 predstavljaju se javnosti