Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  23C° Karlovac

 • weather-image

  22C° Duga Resa

 • weather-image

  21C° Ogulin

 • weather-image

  22C° Ozalj

 • weather-image

  21C° Slunj

Županija ZABORAVLJENA KAPELA Podijeli

Na kapeli Sv. Marko crvena naljepnica. O obnovi još ništa

Mještani Gornjih i Donjih Stativa već gotovo godinu dana bez crkve. Kapela Sveti Marko označena neupotrebljivom još nakon potresa.

Na vratima Sv Marko u Gornjim Stativama već gotovo godinu dana stoji crvena naljepnica. Kapela je za vrijeme potresa pretrpila unutarnja oštećenja pa nije više sigurna za upotrebu.

Oštećen je luk iznad prije oltara pa ga sad pridržava tek jedan drveni potporanj. Iza je popucao zid i dio svoda, a krhotina zida ima oko cijelog oltara.

Za kapelu se smatra da je građena između 17. i 19 stoljeća pa spada u sakralnu baštinu. Prije 10 mjeseci Vlada je donijela odluku o određivanju i provođenju hitnih mjera zaštite na kulturnim dobrima na potresu pogođenom području i njihovu financiranju. Karlovačka županija dobila je 6.010.000 kuna za obnovu sakralnih objekata, a za Sveti Marko bilo je predodređeno 200 000 kuna.

Ana Babić koja živi tamo i godinama brine o Crkvi ne skriva nezadovoljstvo. Kaže da su iz župe došli vidjeti situaciji, slikali su i snimali, ali na kraju se ništa nije dogodilo. Kapelica je dio župe Uzvišenje Svetog Križa u Završju gdje je trenutno velečasni Dragutin Goričanec.

Prije su se mise održavale svaku drugu nedjelju, a sada već gotovo godinu dana mještani nemaju gdje. Snalaze se, kaže gospođa Ana, idu u Zadobarje, Završje i gdje stignu.

Upit smo poslali župi Uzvišenja Svetog Križa te čekamo odgovor.

Pročitajte i ovo

ZAŽELI ZA BOSILJEVO

Projekt Zaželi donio pomoć za 71 osobu u Bosiljevu: Trećina starija od 76 godina