Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  13C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  11C° Ogulin

 • weather-image

  13C° Ozalj

 • weather-image

  12C° Slunj

Hrvatska BAŠTINA Podijeli

Na karlovačkoj promenadi šahovska simultanka u sklopu Dana židovske baštine: Igrat će veleposlanik Izraela, Češke, gradonačelnik Karlovca, županica…

Posvećeni šahu i Izidoru Grossu, velikom hrvatskom šahovskom velikanu židovskog podrijetla, a bio je osnivač karlovačkog šahovskog kluba

U sklopu Zvjezdanog ljeta po prvi puta će se u Karlovcu održati Dani židovske baštine. Izvrsna ideja tako će objediniti šah, židovsku baštinu i rođendan Karlovca.

Posvećeni šahu i Izidoru Grossu, velikom hrvatskom šahovskom velikanu židovskog podrijetla, a bio je osnivač karlovačkog šahovskog kluba, suosnivač Hrvatskog šahovskog saveza, te autor prve knjige o šahu na hrvatskom jeziku.

Sve će se zbivati u utorak, 12. srpnja, od 16:30 sati, a započinje otvaranjem izložbe karikatura Miroslava Reinera, također karlovačkog Židova (izložene će biti karikature svjetski poznatih međuratnih šahovskih velemajstora).

Nakon toga, u 17:00 se održava tzv. šahovska simultanka odnosno brzopotezni šahovski turnir na kojem jedan velemajstor/ica igra istovremeno protiv protivnika na 10 ili više stolova.

Na karlovačkoj simultanki će igrati međunarodna velemajstorica, mlada Ena Cvitan protiv diplomatskog kora predvođenog veleposlanikom Izraela Ilanom Morom.

Pridružit će im se i veleposlanik Češke Milan Hovorka, predstavnik veleposlanstva Austrije Klaus Iro, te gradonačelnik Damir Mandić i županica Martina Furdek Hajdin.

Prijaviti se može tko god želi na mail – zibrat@gmail.com ili mobitel – 098 441 118

Simultanka će se održati na povijesnom mjestu, na Promenadi ispred Papas bara, nekadašnjoj Velikoj kavani, gdje se prije Drugog svjetskog rata održala simultanka s tada svjetski poznatim velemajstorom dr. Aleksandrom Aljehinom.
Kruna Dana biti će koncert Zagreb klezmer trija u 21:00. Trio njeguje glazbu aškenaskih Židova poput poznate Hava nagile i drugih.

Pročitajte i ovo

SJEĆANJE NA TURANJ

Naša poznata glumica Zrinka Cvitešić 4. listopada 1991. bila je učenica škole na Turnju: Otišla sam s crveno-bijelim medom, imam ga još i danas, a rat nikad neću razumijeti