Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  14C° Karlovac

 • weather-image

  14C° Duga Resa

 • weather-image

  15C° Ogulin

 • weather-image

  14C° Ozalj

 • weather-image

  13C° Slunj

Županija VIŠE OD DVORANE Podijeli

Na mjestu stare škole u Kamanju svečano otvorena nova školska dvorana: To nije samo dvorana nego učionica

Dolazak u Kamanje ministar je iskoristio i za posjet vivodinskoj područnoj školi

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs koš nije pogodio ni iz drugog puta, ali jednodijelna školska sportska dvorana u Kamanju uspješno je danas otvorena.

Od prošlosti do sadašnjosti, od davnih devedesetih kada smo bili tek jedna periferna područna škola, do danas kada Osnovna škola Žakanje zajedno s Područnom školom Kamanje ima dvije obnovljene zgrade sa sportskim dvoranama, profesionalne i inovativne djelatnike i isto tako vrijedne učenike i pregršt međunarodnih projekata, imamo školu koja pomiče granice, rekla je ravnateljica Osnovne škole Žakanje Jasmina Katunić.

Dvije škole i dvije dvorane

-Sada naše škole, kako područna u Kamanju, tako i matična u Žakanju, imaju izvanredne uvjete za obavljanje nastave iz svih nastavnih predmeta. Opremljenost i prostranost ovog prostora primamljiva je pozivnica svim mještanima.

Zbog epidemioloških mjera djece na otvorenju nije bilo. Sve su pratili u učionicama, online, a program su ranije snimili pa su ga gosti pratili na velikom ekranu.

I dvorane su učionice, poručio je ministar Fuchs.

-Sportske dvorane nisu sportske dvorane za bavljenje isključivo sportom one su u funkciji učenja i zbog toga su dio škola i dio učionica. Svaka škola treba imati sportsku dvoranu primjerenu veličini koja je potrebna. Naravno da će te je koristiti i u druge svrhe jer šteta je da objekti stoje prazni, da se ne koriste, dodao je.

Dvorana bi bila prije završena da je Općina surađivala

Izgradnju na mjestu stare škole inicirali su sami građani Kamanja, a 7,8 milijuna kuna osigurala je Karlovačka županija vlastitim, EU novcem i novcem ministarstva. Dvoranu Općina Kamanje nije financirala. Da je bila bi završena i prije. Zato je županica pozvala lokalnu upravu da u budućim projektima djeluju zajedno.

Ovu poruku načelnik Mateljan nije čuo jer na otvorenje nije došao, navodno zbog obaveza u Saboru.

Vivodinska škola s 14 đaka dobila novu “haljinu”

Dolazak u Kamanje ministar Fuchs iskoristio je i za posjet Vivodini. Tamo nikada nije bio, a upravo tamo je ozaljska područna škola sa 14 đaka. Nedavno je dobila, kako je rekla ravnateljica Gordana Basar, novu haljinu i novu drenažu. Zaslužila je, jer školstvo u Vivodini datira još od 1861. godine, a spomenuta škola na istom mjestu od 1965.

-Danas škola Vivodina ima 14 učenika. Taj broj će sada potrajati i sljedeću školsku godinu, a onu tamo iza će porasti za četirit, znači imamo trend povećanja broja učenika. No, s obzirom na broj učenika i na ovo područje naš osnivač Karlovačka županija i naša lokalna zajednica, ne umanjuju vrijednost škole niti djece na ovom području. Žele osigurati jednake uvjete za odgoj i obrazovanje tako da smo danas ovdje zato što je upravo završena fasada i drenaža.

Adekvatno obrazovanje mora biti svugdje osigurano

Iako je ministar skloniji da djeca, ako ih je u školama dvoje ili troje, idu u veće sredine radi bolje , u Vivodini je ipak poručio.

-Ono što svugdje moramo osigurati je da sva djeca imaju adekvatno obrazovanje i da barem onaj element napuštanja nekog mjesta zbog toga što djeca nemaju školovanje kakvo zaslužuju, ne bude povod iseljavanju. Vjerujem da će se sada desiti obrnuti proces i da će se oni koji su otišli početi vraćati i da će nam ova škola biti premala i pretijesna i daj Bože da budemo gradili veće i šire objekte, rekao je Fuchs.

Vivodinski đaci žele još: igralište, nove klupe i pametne ploče

Nakon što je vivodinska škola uređena izvana, i trebala bi dobiti novo vanjsko igralište, sami učenici imaju još zahtjeva.

-Najveća želja nam je da napokon dobijemo igralište. Bilo bi odlično da imamo ljuljačke, tobogan i vrtuljak. Školsko dvorište je novo, ali voljela bih da dobijemo novu šarenu klupu za odmor nakon igre. Toalet i učionice su stare i ružne, trebaju nam nove klupe i novi stolci jer nam se stari često ljuljaju. Dobro bi nam došla i nova ploča, čuli smo da postoji neka pametna ploča. Naš me zanima kakva je to pametna ploča, možda bi od nje i mi bili pametniji. Mi bi bili jako sretni da nam se uredi unutrašnjost škole. Igralište koje se gradi već duže vrijeme očekujemo s velikim veseljem. U nadi da ćete ispuniti naše molbe, unaprijed se zahvaljujemo, poručili su učenici vivodinske škole.

Dožupanica Vesna Hajsan Dolinar najavila je kako županija u vivodinskoj školi planira urediti i vrtić, baš kako je to učinila već u osam drugih u općinama i gradovima.

Pročitajte i ovo

RUKOMET

Rukavina i trenerica Rašić složni: Idemo u Veliku Goricu bez pritiska i nadamo se dobrom rezultatu